Skip to main content

Od glatkih anakondi do lepršavih plavih morfo leptira, prašume vrve od života – u stvari, ovi dragoceni ekosistemi su dom za 80 odsto svetskog kopnenog biodiverziteta. Evo 11 neverovatnih prašumskih vrsta:

Područja pod gustim prašumama kriju veoma bogat i neobičan životinjski svet. Ovde ćemo vam predstaviti neke od tih životinja:

1. Gorska gorila

Planinske gorile su najveći živi primati na zemlji! Uz šimpanze, orangutane i bonobe, oni su najbliži živi rođaci ljudi, a planinske gorile imaju najrazvijeniji mozak od njih četiri. Žive prvenstveno na bujnim planinskim stranama nacionalnih parkova u Ruandi, Ugandi i Demokratskoj Republici Kongo u Centralnoj Africi. Planinske gorile žive u grupama od oko 30 pripadnika, sa jednim dominantnim, muškim vođom trupa koji se zove „srebrna leđa“ zbog srebrne boje na svom krznu.

2. Plavi morfo leptir

Sa svojim blistavim plavim krilima, plavi morfo leptir leprša kroz krošnje prašume. Mnoštvo „očnih tačaka“ na njegovoj smeđoj donjoj strani vara predatore da pomisle da je leptir veliki grabežljivac.

3. Okapi

Upečatljivi okapi — najbliži živi rođak žirafe — živi u gustoj tropskoj šumi Ituri u centralnoj Africi. Majstor kamuflaže, njegova prugasta zadnja strana i smeđa koža pomažu mu da „nestane“ u filtriranoj svetlosti šume.

4. Smedjogrli troprsti lenjivac

Lenjivac koji se sporo kreće, težak samo tri do četiri kilograma , živi isključivo na drveću, hraneći se lišćem, grančicama i voćem. Kreće se tako sporo da mu krzno poprima zelenu nijansu od algi koje rastu na njemu. Može potrajati mesec dana da bi izvršio varenje jednog obroka.

5. Jaguar

Jaguari su poznati po svojim prelepim pegavim krznima, koja im pomažu da se sakriju među travama, žbunjem i drvećem gde žive. Redak, potpuno crni (melanistički) jaguar je ono što obično nazivamo crnim panterom. Poznato je da jaguari jedu više od 85 vrsta plena, uključujući oklopnike, pekarije, kapibare, tapire, jelene, veverice i ptice, a mogu čak i da ugrabe ribu, kornjače i mlade kajmane iz vode.

6. Kapibare

Kapibare ili morski prasići imaju veliku sličnost sa svojim rođakom pacovom. Kapibara je najveći glodar na Zemlji. Živi u gustoj vegetaciji koja okružuje vodu i često skače u vodu da bi se sakrila od predatora. Može zadržati dah do pet minuta.

7. Skarletna ara

Jedna od najpoznatijih vrsta prašume, grimizna ara je upečatljiv, veliki papagaj sa jarko crvenim perjem i briljantnim plavim i žutim perjem krila. Njegov moćan kljun može otvoriti tvrde orahe i semenke. Grimizna ara je jedna od retkih vrsta koje se pare doživotno.

8. Otrovna pikadna žaba

Jedna od najjarkije obojenih životinja na planeti, otrovna žaba koristi svoju boju da upozori predatore na otrov koji leži u njenoj koži. Autohtone kulture često koriste ovaj žablji otrov da oblože vrh strelica koje se koriste za lov.

9. Majmun drekavac

Crni majmun drekavac svoj nadimak je dobio zbog glasnog zavijanja kojim obeležava teritoriju. Ove vokalizacije, koje zvuče kao jak vetar koji duva kroz tunel, mogu se čuti na udaljenosti do preko 3 kilometra. Ovi majmuni žive visoko u visokim prašumskim stablima, najčešće u grupama od 4 do 19.

10. Medved kuskus

Nazvan po svom gustom, tamnom krznu nalik medvedu, kuskus ili Sulavesi medved nije pravi medved, već je zapravo arborealni (koji zivi na drvecu) torbar. Kao i drugi torbari, ženka kuskus medveda rađa relativno nerazvijeno potomstvo i nosi bebu u torbi na svom stomaku dok ne bude stara oko osam meseci i dovoljno razvijena za preživljavanje. Žive u netaknutim šumama Indonezije, kako mu naziv kaze, pretežno na ostrvu Sulavesi.

11. Zelena anakonda

Prizemna zelena anakonda je jedna od najvećih zmija na svetu, koja dostiže preko 10 metara u dužinu, preko 30 cm u prečniku i teži preko 250 kg. Zbog svoje veličine, prilično je nezgrapna na kopnu, ali je nečujna u vodi.