Skip to main content

Leptir “mrtvi list” je specifična vrsta leptira, koja je poznata po svojoj neverovatnoj sposobnosti mimikrije koja je kod ovog insekta dovedena do savršenstva!

Kažu da lepota dolazi iznutra, ali kada je reč o Kallima inachus, tj. leptiru “mrtvi list”, ovo uopšte nije metafora.

Kada se radi o kamuflaži naspram ekstravagancije, ovaj jedinstveni mali insekt ne mora da bira – on ima sve!

Kada su mu krila sklopljena, leptir podseća na osušeni jesenji list, pružajući mu najefikasnije prikrivanje kakvom se leptir može nadati. Međutim, kada su mu krila otvorena, on pokazuje izuzetne šare jarkih boja, tako da mu se krila mogu takmičiti sa najlepšim krilima na svetu.

Takođe je poznat kao narandžasti leptir hrastovog lista (Kallima inachus) i može se naći od Indije do Japana u tropskoj Aziji. Između ostalih mesta u jugoistočnoj Aziji, može se naći u Laosu, Tajvanu, Vijetnamu, Tajlandu…

Prerušavanje leptira “mrtvi list” je sjajno jer ne samo da ima boju mrtvog lista, već ima i formu, središnju vrpcu, pa čak i vene, i sve se to tako lepo uklapa, da lisnati skakavac može da se posrami pred njim.

Ono što je još više zanimljivo je to što ovaj leptir menja svoj izgled u zavisnosti od godišnjeg doba.

Posebni oblici za sušnu i vlažnu sezonu

Leptir “mrtvi list” ima posebne oblike za sušnu i vlažnu sezonu zbog procesa poznatog kao polifenizam, koji predstavlja proces evoluiranja različitih karakteristika ili osobina kod iste vrste u različitim uslovima životne sredine.

Ne samo da se izgled u vlažnoj i suvoj sezoni razlikuje po boji i veličini, nego je i leptir u vlažnoj sezoni manji.

Evo poređenja. Na levoj strani imamo primer leptira u vlažnoj sezoni, a na desnoj primer u suvoj sezoni:

Boja krila takođe varira u zavisnosti od godišnjih doba

Na levoj strani vidimo primer forme za vlažnu sezonu, sa bogatim, kraljevsko plavim i širokim, živopisnim narandžastim prugama. Na desnoj strani je prigušenija, ljubičasta forma suve sezone:

Dok specifičan uzrok dva različita izgleda šara leptira“mrtvi list” u zavisnosti od godišnjeg doba nije još uvek sasvim poznat, stručnjaci veruju da je – kao i niz drugih tropskih vrsta leptira – on pronašao savršenu ravnotežu između potpunog prikrivanja i upotrebe nekih prikladnih strategija u odbrani od predatora.

Tropski leptiri su manje aktivni tokom sušne sezone. Kamuflaža manje upadljivim bojama je sve što im treba da se sakriju od predatora, i to postižu sve dok ostaju potpuno nepomični. Šara sušne sezone je skoro savršeno ujednačena, kao što je prikazano na fotografiji iznad. Kao rezultat toga, leptir može ostati potpuno neotkriven od potencijalnih predatora.

Međutim, tokom kišne sezone, kada su ovi leptiri aktivniji, oni razvijaju jarke boje kao i očne pege, koji odvraćaju ptice, mrave, pauke i ose od pokušaja da ih pojedu.

Još jedna zanimljiva pojava je da dok leptir maše krilima, izgleda kao da očne duplje počinju da svetle, što predstavlja još jednu metodu u odvraćanju predatora.