Skip to main content

Ako ste mislili da delfini žive samo u slanoj vodi, varate se. Postoje posebne vrste delfina koje žive u rekama, i to u uglavnom u sistemu reke Amazona. Oni se razlikuju i po izgledu, obično su ružičaste boje.

Delfin reke Amazon je u proseku dugačak oko 2 do 2,5 metra. Javljaju se u svim nijansama ružičaste, od zagasito sivo-ružičaste, preko ružičaste boje, do jarko roze poput one kod flaminga. Ova varijacija boje je posledica vode u kojoj živi delfin; što je voda tamnija, to će delfin biti ružičastiji. Sunčevi zraci uzrokuju da delfini izgube svoju ružičastu pigmentaciju. Mutna voda pomaže u zaštiti delfinove svetle nijanse. Poznato je i da ove životinje pocrvene do jarko ružičaste kada su uzbuđene.

Postoji nekoliko anatomskih razlika između delfina reke Amazon i drugih vrsta delfina. Kao prvo, delfini reke Amazon mogu da okreću vrat s jedne na drugu stranu, dok većina vrsta delfina ne može. Ova osobina u kombinaciji sa njihovom sposobnošću da veslaju napred sa jednim perajem dok veslaju unazad drugim pomaže im da manevrišu kada reka poplavi. Ovi delfini će zapravo plivati iznad poplavljenog zemljišta i njihova fleksibilnost im pomaže da se kreću oko drveća. Dodatne karakteristike koje izdvajaju ove delfine od drugih vrsta su zubi nalik kutnjacima koji im omogućavaju da žvaću svoj plen, i dlake nalik na čekinje na krajevima njuške koje im pomažu da traže hranu na muljevitom dnu reke.

Delfin reke Amazon se može naći u sistemu reke Amazon, kao i u sistemu reke Orinoko. Ovi rečni sistemi protiču širom Južne Amerike, uglavnom kroz zemlje Brazila, Bolivije, Ekvadora, Venecuele, Kolumbije, Gvajane i Perua.

Delfini reke Amazon se hrane sa preko 50 vrsta riba, kao i rakova koji se nalaze na dnu reke, a takodje i ponekom kornjačom.

Ljudska aktivnost je glavna pretnja delfinu reke Amazon. Iako su ovi delfini dugo poštovani i nepovređeni zbog lokalnog verovanja da imaju magične moći, ova verovanja se menjaju. Neki ljudi ih vide kao konkurenciju i ubijaju ih kako ne bi morali da dele rečnu ribu sa njima. Delfini se često zapetljaju u mreže ribara i uginu. Pored toga, izgradnja hidroelektrana u južnoameričkim rekama, zagađenje, gubitak staništa i smanjenje izvora hrane, sve to ugrožava ovu jedinstvenu vrstu delfina.