Skip to main content

Najveće solane na svetu su slane površine Uyuni u Boliviji, čiji je pravi naziv Salar de Uyuni.

Ova neverovatna lokacija, koja je deo velike visoravni regiona Anda u Boliviji, ima veliki ekološki, turistički i ekonomski značaj za ceo svet.

Salar de Uyuni: 11 zanimljivih činjenica

Ako želite da saznate više o ovoj lokaciji i zašto je tako neverovatna, uživaćete da pročitate ove činjenice o Salar de Uyuni u Boliviji.

1. Sadrži važne minerale.

Brojni značajni minerali mogu se naći u Salar de Uyuni. Logično da je tu najviše soli, koje Salar de Uyuni ima preko 10 milijardi tona!

Izvlače ga svakodnevno za lokalnu upotrebu i da bi izvozili u inostranstvo. Nešto kuhinjske soli koju jedete možda dolazi upravo iz Bolivije.

Ovde se nalazi i najveće svetsko nalazište litijuma. Sve svemirske letelice, optika i farmaceutski proizvodi koriste litijum.

2. Pokriven je šestouglovima.

Salar de Uyuni često formira heksagonalne šare. Šestouglovi su česta forma u prirodi koja se može naći na neočekivanim lokacijama. I slane površine i pčelinji vosak su poznate heksagonalne strukture u prirodi. Rožnjača naše očne jabučice takođe se sastoji od heksagonalnih ćelija!

3. Tu se može naći neobična flora.

Životinje preživljavaju i napreduju čak i na ovom mestu koje izgleda pusto. U El Salar de Uyuni žive lisice, zečevi i flamingosi koji su autohtoni u ovoj oblasti. Gledanje parade jata flamingosa je prizor koji ćete pamtiti čitavog života.

4. Popularan je za turizam i snimanje naučno-fantastičnih filmova.

Džinovski kaktusi, čudna stvorenja, groblja vozova i heksagonalni pejzaži su samo neke od atrakcija koje privlače više od 300.000 posetilaca svake godine.

Takodje, ovde sem radoznalih ljubitelja prirode, dolaze i stvaraoci naučne fantastike! Zbog izuzetne lepote El Salar de Uyunija i njegovih vanzemaljskih prizora, prikazan je u mnogim naučno-fantastičnim filmovima.

5. To je najveće ogledalo na svetu

Tokom kišne sezone, El Salar de Uyuni pokazuje posebno svojstvo, zapravo ovo mesto postaje najveće ogledalo na svetu. Široke, vlažne slane ravnice jasno odražavaju sliku pejzaža. Naročito pri zalasku i izlasku sunca, ovo rezultira nekim od najzapanjujućih i najzanimljivijih prizora koje naš svet može da ponudi.

6. Pomaže u kalibraciji GPS-a

Obično se svetlost koja se odbija od ogromnih površina poput okeana koristi za kalibraciju GPS satelita. Međutim, kada magično ogledalo El Salar de Uyunija otkrije svoju veličanstvenost tokom kišne sezone, naučnici su oduševljeni koliko i turisti što mogu maksimalno da iskoriste prirodna čuda ove zemlje. Neverovatna reflektivnost solana čini ih znatno korisnijim za kalibraciju satelita od površine okeana. Sledeći put kada vam GPS bude od pomoći, zahvalite se prirodnim bogatstvima Bolivije!

7. Nalazi se u litijumskom trouglu.

Bolivija je deo litijumskog trougla, geografske zone koju dele bolivijski El Salar de Uyuni, čileanski El Salar de Atacama i argentinski El Salar del Hombre Muerto. 85 procenata zaliha litijuma na zemlji potiče iz  ove tri solane. Većinu litijumaiz ​​ove oblasti izvlače strane kompanije i preradjuju na drugom mestu. Baterije za hibridne automobile, laptopove i mobilne telefone koriste litijum.

8. Ima dva neverovatna ostrva.

Isla Incahuasi i Isla el Pescado su dva dobro poznata ostrva u El Salar de Uyuni. Poznato kao “kuća Inka”, ostrvo Inkahuasi je dom džinovskog kaktusa koji može narasti i do desetak metara!

S druge strane, Isla el Pescado je najbolje mesto za posmtatranje izlaska sunca.

Posetite oba ova ostrva kada ste u Boliviji da biste iskusili najbolje što ova zemlja može da ponudi.

9.Tu se nalazi groblje vozova.

Groblje vozova u Salar de Uyuni je sablasan i istorijski prizor za ljubitelje misterija. To je lokacija za istraživanje i posmatranje kako priroda uzima natrag ono što su ljudi stvorili. Oportunistički lopovi su opljačkali stare vozove i vagone koji skupljaju so i rđu još od 19. veka. Privlačeći radoznale turiste koji vole ruševine, ovi vozovi sada donose prihod Bolivijcima koji žive u blizini.

10. Tu je i hotel napravljen od soli.

Glavni izvoz iz El Salar de Uyunija je so. Ovde čak postoji i hotel izgrađen u potpunosti od soli! Hotel je lepši nego što dobijate predstavu gledajući njegove slike, a boravak u njemu će vam dati zanimljivu priču koju ćete ispričati svojim prijateljima kod kuće.

Gde još možete da se probudite u krevetu od soli?

11. Ima eterična jezera.

Laguna Colorada (Crvena laguna) će vas uveriti da živimo u izuzetnom prirodnom okruženju, ako vam ovo divno mesto nije izgledalo dovoljno neverovatno.

Crvena voda Lagune Colorada zaista opravdava svoje ime. Ovo je pravo mesto ako želite da steknete neke lepe ptičje prijatelje jer fantastični flamingosi vole da paradiraju ovde.