Skip to main content

Da li ste se ikada zapitali koje su najsjajnije zvezde na našem noćnom nebu i šta čini ove zvezde tako sjajnim? Sastavili smo listu samo za vas – čitajte dalje da biste saznali koje su zvezde najsjajnije.

Šta određuje sjaj zvezde?

Pre svega, želimo da razumemo šta neke zvezde čini svetlijim od drugih. Možda ste pomislili, očigledno što su bliže to su svetliji, i potpuno ste u pravu. Međutim, postoje i drugi faktori koji doprinose vidljivosti našeg sjajnog malog prijatelja na noćnom nebu. To uključuje starost i veličinu zvezde. Veće zvezde imaju kraći životni vek i zbog toga mnogo brže sagorevaju, dok manje zvezde, kao što je naše Sunce, mogu da žive nekoliko milijardi godina dok mirno ne izumru, prođu kroz stadijum planetarne magline da bi postali beli patuljci i na kraju se pretvore u smeđe patuljke. Dakle, ako je zvezda super sjajna, ona mora biti u svom vrhuncu životnog ciklusa i, naravno, relativno blizu naše Zemlje.

Koja je najsjajnija zvezda na našem noćnom nebu?

Najsjajnija zvezda na nebu noću je manja zvezda najčešće poznata kao Sirijus ili Pseća zvezda, međutim, njen zvanični naziv je Alpha Canis Majoris jer se nalazi u sazvežđu Canis Major (doslovno što na latinskom znači “Veliki pas” ). Ime Sirijus je izvedeno od grčke reči Seirios koja se prevodi kao „svetleći” ili „užareni” – ime koje s pravom odgovara ovoj zvezdi jer je najsjajnija od svih. Samo pun mesec, nekoliko planeta i možda Međunarodna svemirska stanica sijaju jače od ove zvezde na noćnom nebu. Lako možete uočiti Zvezdu psa na zimskom nebu severne hemisfere zahvaljujući tome što je relativno blizu Zemlje za razliku od drugih zvezda (8,6 svetlosnih godina udaljena) i zbog njene mase koja je, prema NASA-i, dvostruko veća od naše Sunčeve mase. Sirijus takođe možete videti sa južne hemisfere jer čini deo nebeskog ekvatora.

Da li ste znali da Sirijus ima blizanca?

Da, Sirijus je deo onoga što nazivamo binarnim zvezdanim sistemom koji se sastoji od Sirijusa A (naše voljene sjajne zvezde) i njenog brata Sirijusa B. Naučnici su prvi put otkrili da je Sirijus imao blizanca 1862. jer je ova zvezda 10.000 puta tamnija od Sirijusa A. i uopšte se ne može videti golim okom – čak ni na najmračnijim mestima. Sirijus B je u završnoj fazi života i neće proći mnogo vremena pre nego što se pretvori u smeđeg patuljka.

Top 10 najsjajnijih zvezda noću:

 

1. Sirijus A (Alpha Canis Majoris)

Naša zvezda broj jedan na listi. Kao što je ranije pomenuto, ova zvezda je deo sazvežđa Veliki pas sa prividnom magnitudom od -1,5 i udaljena je 8,6 svetlosnih godina od Zemlje. Ovu zvezdu možete uočiti sa bilo kog mesta na našoj planeti.

2. Canopus (Alpha Carinae)

Ova zvezda je dobila ime po mitološkom liku Kanopu koji je bio navigator za Menelaja, kralja Sparte. Deo je sazvežđa Karina i nalazi se na magnitudi od -0,72, 309. Udaljeno je 310 svetlosnih godina od našeg Sunca i može se videti sa severne hemisfere.

3. Rigil Kentaurus (Alfa Centauri)

Na samo 4,36 svetlosnih godina od Zemlje, ova zvezda je deo najbližeg zvezdanog sistema našem Sunčevom sistemu i sastoji se od tri zvezde od kojih je Rigil Kentaurus najsjajniji. Deo je sazvežđa Kentaur sa prividnom magnitudom od -0,29. Najbolje se primećuje sa južne hemisfere.

4. Arktur ​​(Alfa Bootis)

Najsjajnija zvezda na severnoj nebeskoj hemisferi. Ova zvezda je deo sazvežđa Bootes sa prividnom magnitudom od -0,04 i udaljena je od Zemlje oko 37 svetlosnih godina. Njegovo ime potiče iz grčkog i znači „Čuvar medveda“ zbog blizine Velikog medveda (Veliki medved). Zanimljiva činjenica, ova zvezda je zapravo crveni džin.

5. Vega (Alpha Lirae)

Ime Vega dolazi iz arapskog i bukvalno znači lešinar koji pada. Ovo je najsjajnija zvezda u sazvežđu Lira sa prividnom magnitudom od +0,03 i relativno je blizu, udaljena samo 25,5 svetlosnih godina od Zemlje. Vega je vidljiva sa severne hemisfere.

6. Kapela (Alpha Aurigae)

Kapela ili Kozja zvezda je najsjajnija zvezda u sazvežđu Auriga sa prividnom magnitudom od +0,08, udaljena 42 svetlosne godine od Zemlje. Ova zvezda je takođe najbolje uočljiva sa severne hemisfere.

7. Rigel (Beta Orionis)

Najsjajnija zvezda u sazvežđu Orion, Rigel (sa arapskog – „leva noga diva“) ima prividnu magnitudu od +0,18 i iako je 860 svetlosnih godina udaljena od Zemlje, sija tako sjajno jer je Plavi džin Zvezda. Može se videti sa južne hemisfere.

8. Procion (Alpha Canis Minoris)

Procion, baš kao i Sirijus, takođe je deo binarnog zvezdanog sistema čiji je blizanac patuljak. Nalazi se u sazvežđu Mali pas sa prividnom magnitudom od +0,34 i na udaljenosti od 11,46 svetlosnih godina od Zemlje. Ova zvezda je vidljiva sa severne hemisfere.

9. Ahernar (Alpha Eridani)

Njegovo ime Achernar potiče od arapskog i znači „Kraj reke“. Ovo sjajno nebesko biće nalazi se u sazvežđu Eridan sa prividnom magnitudom od +0,445 na udaljenosti od 114 svetlosnih godina od Zemlje. Možete ga uočiti sa južne hemisfere.

10. Betelgeze (Alfa Orionis)

I na kraju, imamo Betelgeze, koja je druga najsjajnija zvezda u sazvežđu Orion sa prividnom magnitudom od +0,42 i na udaljenosti od 640 svetlosnih godina od Zemlje. Ime Betelgeze takođe potiče od arapskog i znači ili „Orionov pazuh“ ili „Orionova ruka“. Ova zvezda je vidljiva sa severne hemisfere.