Skip to main content

Postoji niz otkrića ljudske kulturne istorije koje moderna nauka i dalje ne može da objasni. Predstavljamo vam 10 misterija koje i dalje nisu objašnjene.

Posmatranjem vremenskog točka primetićemo niz uspona i padova naprednih civilizacija. U moderno doba akumulirali smo znanja starog sveta i relativno objektivno smo sastavili slagalicu istorije. Ali, s vremena na vreme istraživači nabasaju na otkriće koje ih ili zbuni ili pruži novi uvid u ono što smo mislili da znamo.

1. Nezavršeni egipatski obelisk

Jedna od misterijama najbogatijih civilizacija jeste antički Egipat. Pored čuvenih piramida, Sfinge i Luksora, ostaje nam nerazjašnjena tajna “nezavršenog” obeliska u Asuanu (severna regija), višeg (odnosno dužeg, jer je položen) od bilo kog poznatog istoriji. Dug 42 metara i težak 1.200 tona, napušten je bez ijednog vidljivog razloga.

2. Mistični grad Dvarka u Indiji

Dvarka je verovatno najstariji antički grad u Indiji. Naseobina duga 8 km nalazi se 36 m ispod površine vode u Kambej zalivu (zapadna obala Indije). Ovo otkriće posebno je zbunilo arheologe jer se proučavanjem ugljenika u podvodnim ruševinama pokazalo da je grad star čak 10 milenijuma (8.000 godina stariji od indijske kolonije Aleksandra Velikog). Grad je u relativno novije vreme dobio ime Dvarka (Zlatni grad) u čast Krišne, Hindu božanstva. Ispostavlja se da ono što je nauka percipirala kao primitivne civilizacije nije blisko istini, ali možda nikad nećemo dobiti odgovor na to pitanje.

3. Dolmen od Menge u Španiji

Dolmen od Menge je pogremna humka iz trećeg milenijuma p.n.e. Nalazi se blizu Malage, a poznata je kao jedna od najvećih ovakvih struktura u Evropi, ako ne i svetu. Najveći kameni blokove teže 180 tona, a čudesna struktura isklesna je slikama antropomorfnih figura. Kada je grobnica otvorena u 19. veku, arheolozi su pronašli nekoliko stotina posmrtnih ostataka unutra. I dalje se ne zna prava svrha ovog objekta.

4. Đgantija na Malti

Strukture starija od Stounhendža i piramida, hramovi Đgantija na Malti ostaje jedna od najvećih tajni sveta. Ova dva hrama poznata su po džinovskim neolitskim kamenim blokovima i predpostavlja se da datiraju iz 4. milenijuma p.n.e. Imajte u vidu da su ove kompleksne građevine izgrađene u periodu kada ljudi nisu otkrili ni točak, ni obradu metala. Smatra se da je ova lokacija predstavljala mesto obreda plodnosti, jer su arheolozi otkrili više simboličnih statueta koje podsećaju na evropske “venere” iz doba matrijarhata. Zbog velikih dimenzija, meštani u susednim naseobinama veruju u mit da je Đgantija bila dom džinova. Prema staroj legendi ženski džin Sansuna izgradila je hramove za vreme jednog solarnog ciklusa.

5. Spomenik Jonaguni u Japanu

Podvodna kamena tvorevina nalazi se pored južne obale Rajuku ostrva. Ronilac Kiširo Aratake naleteo je 1986. godine na čudnu kamenu formaciju koja je ležala 25 metara ispod površine mora. Aratake je bio opijen čudesnim pravougaonim spomenikom. Ravni zidovi, postavljeni međusobno pod savršenim uglom od 90 stepeni zbunjuju nauku, jer je po ranijim proračunima ovo područje bilo pod vodom i pre 5 milenijuma. Geolog Masaki Kimura 15 godina je istraživao i mapirao nalazište za koje veruje da je potonulo u zemljotresu pre 2.000 godina. Mnogi veruju da je područje znatno starije, ali ono što još više začuđuje jeste što je uz obale ostrva pronađen čitav niz sličnih struktura koje nalikuju na zamkove, hramove, pa čak i moderne stadione. Čini se kao da su planski građeni pod vodom, što je nemoguće i u današnjim uslovima.

6. Kamene glave Olmeka u Meksiku

Olmeci su bili značajna civilizacija u Srednjoj i Južnoj Americi koja je neizmerno uticala na kasnije civilizacije kao što su Maje i Asteci. Olmečka kultura bujala je uz Meksički zaliv od 12. do 4. veka p.n.e. Bili su izrazito nadareni skulptori što dokazuje mnoštvo pronađenih maski, statueta, spomenika i ostalih sličnih umetnina. Ali ono što ih izdvaja od ostalih starih civilizacija jesu džinovske isklesane glave (nađeno ih je 17 širom pomenutog područja) koje dele slične spljoštene noseve, široke usne, i ukrase koji nalikuju na krune. Predpostavlja se da glave predstavljaju slavne ratnike, poglavice ili vladajuće dinastije, a jedna od kontroverznih teorija jeste da zbog zbog karakteristika koje podsećaju na crnu rasu oni predstavljaju staru afričku civilizaciju koja je plovila morima hiljadama godina pre Evropljana.

7. Gobekli Tepe u Turskoj 

Arheologija je procenila da je ovo nalazište iz Preneolitske ere (9.600-7.300 p.n.e.). Gobekli Tepe je komplikovano izgrađena struktura cirkularnih, masivnih kamenih blokova čija se funkcija ne može čak ni naslutiti. Nalazište je poznato istoriji, ali su prva istraživanja počela tek 1963. godine. Profesor Klaus Šmit sa nemačkog Arheološkog instituta nastavio je dalja iskopavanja 1995. i on je uveren da je ovo najstariji hram na svetu.

8. Karnak u Francuskoj

Uspravno kamenje u Karnaku nalazi se blizu francuskog sela Karnak. Niko ne zna pravu funkciju ovog kamenja, a predpostavlja se da označavaju položaj zvezda u određenim godišnjim dobima. Ova predpostavka, iako nedovoljno istražena, nije bez osnova, jer su blokovi postavljeni proporcionalno savršenim merama što pokazuje neverovatno naprednu matematiku i astronomiju koja ne bi trebalo da bude poznata ljudima onog vremena.

9. Džinovske kamene lopte u Kosta Riki

Kostarikanske kamene lopte predstavljaju možda najčudniju od svih navedenih misterija jer se njihova svrha ne može nikako prepostaviti. Stare su oko 3.000 godina i čini se kao da su potpuno nasumično razbacane. Od 1930. pa sve do današnjih dana, otkriveno je na stotine ovakvih lopti prečnika od nekoliko centimetara pa do 2 metra. Skoro sve su napravljene od granodiorita, kamena izrazito teškog za obradu, što postavlja mnoštvo pitanja. Još kad vam kažemo da su lopte perfektnih proporcija, čuđenju nema kraja. Teoretičari zavera u ovom otkriću najčešće traže uporište i dokaz o saradnji starih civilizacija i vanzemaljaca.

10. Moai glave na Uskršnjem ostrvu

Ovo je sigurno najpoznatija od svih navedenih stavki koja je gotovo ušla u svetsku pop kulturu. Uskršnje ostrvo nalazi se u Pacifičkoj Polineziji i svoju slavu zaslužilo je zbog više stotina divovskih kamenih glava koje su razbacane širom ostrva. Monolitne figure (Moai) isklesao je narod Rapa Nui između 1250. i 1500. godine nove ere. Postoji 887 poznatih statua, od kojih najviša ima 27 metara. Dugo se mislilo da su statue samo glave, ali su arheolozi iskopavanjem saznali da one imaju i telo koje je kao klin zabodeno u zemlju. Svako telo prekriveno je šarama koje nalikuju tetovažama.

Postavlja se pitanje – Zašto su tela toliko detaljno izrađena ako nisu namenjena divljenju? Odgovor najverovatnije nikad nećemo dobiti.