Skip to main content

Karahan Tepe se u Turskoj naziva “sestrinskim nalazištem” Gobekli Tepea i isto toliko je star.

Turska je dom mnogih drevnih lokaliteta, a Karahan Tepe je sličan Gobekli Tepeu, ali daleko manje posećen – ili poznat.

Na maloj udaljenosti od veoma starog Gobekli Tepea nalazi se još starije sestrinsko mesto – Karahan Tepe. Gobekli Tepe je neolitsko arheološko nalazište koje datira između 9.500 i 8.000 godina pre nove ere, a Karahan Tepe je možda čak i starije.

Karahan Tepe je udaljen samo oko 35 kilometara od Gobekli Tepea. Na tom lokalitetu, arheolozi su otkrili slične statue u obliku slova T, uključujući 250 obeliska sa figurama životinja. Iskopavanja su u toku i veoma je uzbudljivo jer se stalno dolazi do novih otkrića.

O Gobekli Tepeu i Karahan Tepeu

Gobekli Tepe datira iz vremena pre grnčarskog neolita. U vreme kada su izgrađene egipatske piramide, ovo mesto je već bilo drevno. Čini se da je ovo mesto veliko ritualno mesto i zanimljivo je da nema dokaza da su ljudi koji su ga izgradili bili tu naseljeni. Umesto toga, čini se da su ga izgradili lovci skupljači iz regiona.

U ovom trenutku o Gobekli Tepeu se zna mnogo više nego o Karahan Tepeu, ali to bi se moglo promeniti u narednim godinama. Teško je preceniti koliko su važni Gobekli Tepe a sada i Karahan Tepe.

Jedna od stvari u vezi Karahan Tepea koja ga razlikuje od Gobekli Tepea su statue sa ljudskim prikazima i trodimenzionalnim ljudskim skulpturama.

Na sreću potomaka, čini se da je Karahan Tepe bio ispunjen zemljom i ruševinama – što je uticalo na očuvanje stubova.

Danas su iskopavanja ovde deo projekta Gobekli Tepe Kultura and Karahan Tepe Iskopavanja. Karahan Tepe se nalazi u planinama Tektek i (zajedno sa Gobekli Tepeom) doveo je u pitanje mnogo onoga što se verovalo i pretpostavljalo o tome kako su nastale države i kakvi su počeci „civilizacije“. To je promenilo mnogo toga što se mislilo o praistorijskoj civilizaciji.

Veruje se da je Karahan Tepe bio prvi hram na svetu. Ili barem jedan od prvih pošto su iskopavanja u toku. Štaviše, za Karahan Tepe i Gobekli Tepe se sada misli da su samo dva od lokaliteta (koji su delimično iskopani) šireg regiona koji se zove Taš Tepeler.

Među lokalitetima koji čine Taš Tepeler su: Karahantepe, Harbetsuvan, Gurcutepe, Kurttepesi, Taslitepe, Sefertepe, Aianlar, Iogunburc, Saiburc, Cakmaktepe i Ienimahalle. Važno je zapamtiti da nijedan od njih još nije potpuno iskopan.

Ovi lokaliteti pokrivaju površinu od 200 kilometara od jednog kraja do drugog i nalaze se na teritoriji Anatolije i Gornje Mesopotamije gde su živele najranije poznate naseljene zajednice.

Poseta Karahan Tepea i nove informacije

Za one koji žele da posete Karahan Tepe, možda bi bilo bolje da sačekaju još godinu dana. To je još uvek mesto arheoloških iskopavanja i nije zvanično odobrena turistička atrakcija. Ali to ne znači da znatiželjni putnici ne mogu da odu na lokaciju i zatraže od arheologa da ih provedu okolo. U stvari, posetioci su slobodni da istražuju – ali moraju imati na umu da je ovo arheološko nalazište koje je u toku.

Važno je zapamtiti da je ovo veoma uzbudljiva i aktuelna oblast arheologije i da se stalno stiču nova znanja. Malo se znalo o Karahan Tepeu pre 2020. godine, a već u septembru 2021. godine, objavljena su važna ažuriranja na sajtu i još mnogo njih će uslediti!  Za one željne novosti o ovim iskopavanjima, pratite englesko turske novine Daily Sabah.