Skip to main content

Ova vrsta okeanske lignje (Todarodes pacificus) je specifična po tome što može da leti više od 30 metara kroz vazduh ako želi da pobegne od predatora.

Neke činjenice o japanskim letećim lignjama:

Izgled

Japanska leteća lignja nije toliko poznata kao mnoge druge. One takođe imaju karakteristike koje se razlikuju od ostalih pripadnika ove vrste. Primetićete prstenove oko potiljka. Oni se koriste da bi se utvrdilo koliko su stari. Takođe, to su veoma male i lagane lignje.

Distribucija

Japansku leteću lignju naći ćete u severnim delovima Tihog okeana. Mogu se naći sve do obale. Ovo uključuje i kinesku i rusku obalu. Takođe su locirani duž Beringove ravnice i u oblastima Aljaske i Kanade.

Kao što možete pretpostaviti prema ovim lokacijama, oni više vole hladnije oblasti vode za život. U stvari, neće se naći u vodama koje imaju više od 27 stepeni Celzijusa. Imaju životni vek od oko godinu dana, a možete ih videti uživo jer imaju tendenciju da žive veoma blizu površine vode.

Ponašanje

Teško je identifikovati ponašanje japanske leteće lignje. Ne znamo mnogo o njima u njihovom prirodnom staništu. U isto vreme, ne možemo mnogo naučiti od njih u zatočeništvu. Ovo je jedna vrsta lignji koja se uopšte ne ponaša dobro u takvom okruženju. One u takvim uslovima pate od stresa pa ne jedu ili ne jedu kao što bi inače.

Ishrana

Glavni izvor hrane japanske leteće lignje su razne male ribe. Oni će takođe konzumirati druge vrste lignji koje postoje ako su izvori hrane oskudni. I ribari su naučili da često proveravaju svoje mreže. U suprotnom će otkriti da je njihov ulov daleko manji jer su veće lignje pojele manje.

Reprodukcija

Reprodukcija se za japanske leteće lignje odvaja na kraju njihovog života. Nakon što se pare, one umiru. One će migrirati na lokaciju za parenje koja je identifikovana kao jedna od tri lokacije – Istočno kinesko more, Kjušu i Japansko more. Ženke mogu istovremeno stvoriti do 4.000 jaja koja će deponovati u okean.

Ženke imaju tendenciju da odlažu svoja jaja na istom mestu gde su i same rođene. Ovo je fascinantan fenomen koji nastavlja da zbunjuje istraživače. Potrebno je samo pet dana da se i ovi novi potomci izlegu. To je izuzetno brzo i takođe dovodi do toga da se većina njih rađa dok jaja nisu konzumiraju grabljivci.

Ovi novi potomci konzumiraju alge i bakterije, kao i male organizme dok ne postanu veći. Tada mogu početi da se hrane raznim vrstama riba.

Konzervacija

Da bi se očuvao nivo japanskih letećih lignji, mnogo truda se ulaže u proces njihovog hvatanja. Pošto će ove lignje ionako uginuti nakon što se pare, to je najbolje vreme da se uhvate. Cilj je da im se omogući da se uspešno pare i da ženke odlože jaja. Tada se mogu uhvatiti pre nego što nastupi neizbežna smrt jedniki. Na ovaj način ne uskraćuje  se život ovih lignji u njihovom prirodnom okruženju.

Interakcija među ljudima

Velike količine japanskih letećih lignji se konzumiraju i u Japanu i u Kini. Stoga je komercijalni ribolov za njih veoma visok. Koriste ga za suši koji je tamo veliki deo njihove ishrane. Obilne količine se takođe šalju u druge zemlje za potrošnju, uključujući Sjedinjene Države. Uglavnom se hvataju prva tri meseca u godini. Međutim, da bi se održao korak sa potražnjom za njima, proces se nastavlja tokom cele godine.