Skip to main content

Cvetanje pustinje je izuzetna pojava koja se dešava veoma retko i u specifičnim uslovima.

Jedan takav događaj nazvan “super cvetanje” desio se 2017. godine. Tada je pustinjsko divlje cveće južne Kalifornije posle zime sa obilnom kišom masovno procvetalo. Prekrilo je uobičajeno sivi pejzaž prelepim bojama. Kalifornijska pustinja je bila preplavljena raskošom jarkih plavih, žutih i crvenih nijansi.

Ovaj retki fenomen privukao je oduševljene turiste iz celog sveta.

Šta uzrokuje super cvetanje?

Odgovor na ovo pitanje je – evolucija. Pustinja je surovo okruženje za biljku. Zbog toga, pustinjske biljke su razvile različite načine da se izbore sa toplotom i sušom. Neki od načina su debeli sočni listovi koji mogu da skladište vodu (npr. kaktus). Takodje, postoji poseban oblik fotosinteze gde se razmena gasa dešava noću i tako se sprečava gubitak vode (takođe kaktus).

Posle godina sušnog perioda, uspavano seme jedva čeka da proklija

Pustinjsko divlje cveće je uglavnom jednogodišnje, i ono raste, živi, proizvodi seme i umire tokom jedne godine. Da bi jednogodišnja biljka rasla, ona mora biti sigurna da će moći da završi životni ciklus i proizvede seme. U suprotnom njena sposobnost da prenese svoj genom se dovodi u pitanje. U iščekivanju pravih uslova za optimalan rast, pustinjsko jednogodišnje seme može ležati uspavano godinama, čak i decenijama.

U omotaču semena postoji jedinjenje koje inhibira rast. Seme ne može da proklija sve dok seme nije izloženo dovoljnoj količini padavina da se inhibitor rasta ispere iz semena. Osnovni uslovi za jedno seme odgovaraju i za drugo. Dakle, onog trenutka kada se stvore pravi uslovi, mnoge biljke istovremeno iskoriste te prednosti.

Koja je količina kiše potrebna da bi seme klijalo?

Ono što se računa kao dovoljna količina kiše da bi seme zaista klijalo zavisi od temperature. U toplijim pustinjama, potrebno je više kiše zato što dolazi do isparavanja. U hladnijim uslovima potrebno je manje padavina jer je isparavanje manjeg intenziteta. Generalno, upotreba vode od strane biljaka je efikasnija kada nije tako vruća. Uslovi za „dobru godinu divljeg cveća“ javljaju se otprilike svakih 5 do 7 godina. Ovaj vremenski okvir otprilike odgovara ENSO (npr. El Ninjo) godinama, kada u Kaliforniju dolaze vlažniji uslovi. Izuzetno dobre godine dolaze možda jednom u deceniji.

S obzirom na to da su uslovi za super cvetanje lokalni, godina procvata u jednoj oblasti može biti loša u drugoj. Ove godine cvet je lokalizovan u južnoj Kaliforniji i nije povezan sa ENSO. Jednostavno, uslovi su ove godine bili zaista izuzetni. Nakon godina sušnog perioda, uspavano seme je jedva čekalo da proklija. U isto vreme, protok vlažnog vazduha sa Pacifika poznat kao Pineapple Express je izazvao izuzetno jake kiše, kao i niže temperature širom velikih delova Kalifornije. Za divlji cvet, ova kombinacija vremenskih uslova je – kao da dobijete lutriju!