Skip to main content

Nema spora da je Patagonija dom zadivljujućih pejzaža, ali do nekih je teže doći nego do drugih, pa mnogi od njih ostaju nepoznanica za većinu sveta. Mermerne pećine su jedan od najbolje skrivenih dragulja u čileanskoj regiji Patagonija, ali ako ih jednom otkrijete Mermerne pećine će nesumnjivo osvojiti vaše srce!

Cuevas de Marmol, ili Mermerne pećine, su najveličanstvenija mreža pećina na svetu. Nastale su vodenom erozijom pre više od 6.000 godina.

Pećine se nalaze u Patagoniji, Čile, u blizini jezera General Carrera. Zbog kompleksa pećina, poznate su i kao Mermerna katedrala.

Nekoliko pećina, stubova i tunela čine ovo prirodno čudo.

Jezero General Carrera se nalazi na čileansko-argentinskoj granici. Voda oko pećina je sjajno plava i menja boju u zavisnosti od godišnjeg doba, vremena i nivoa vode.

Evo osam zanimljivih činjenica o čileanskim Mermernim pećinama:

 

1. Ove prelepe pećine stvorila je vodena erozija

Ove pećine su stvorene pre više od 6.200 godina. To se dogodilo kada je voda erodirala ogromne naslage mermera na ivici jezera General Carrerra.

Kao rezultat toga, pećine, tuneli i masivni stubovi su izgrađeni od mermera. Voda je polako rastvarala mermer dok je prodirala kroz mikroskopske pukotine.

Čuvena mermerna katedrala i mermerna kapela su neke od ovih neverovatnih građevina. Ove spektakularne strukture mogu se videti na zapadnoj ivici jezera.

Štaviše, voda oko njega menja boju. U zavisnosti od vremena i godišnjeg doba, dugine boje variraju. Za promene boja odgovoran je glacijalni prorez koji se raspada.

2. Boja Mermernih pećina se menja

Količina svetlosti koja ulazi u pećinu i nivo vode u jezeru redovno variraju. To čini svaku posetu pećinama tako jedinstvenom.

Nivo vode u jezeru je na najnižoj tački u proleće. Pošto jezero dobija vodu iz susednih glečera, oni se do tada neće otopiti.

Zidovi pećina redovno menjaju boje u različite nijanse plave. Prelaze iz blažih tonova u tamnoplavu. Boje prelaze u kobalt plavu kako se glečeri tope.

Povremeno voda reflektuje bele ili ružičaste nijanse zraka.

3. Ista voda koja je stvorila Mermerne pećine mogla bi da ih uništiti

Mermer je, kao i većina krečnjaka, donekle rastvorljiv u vodi i lako se rezbari. Kamen se polako raspadao kako je nivo vode u jezeru rastao.

Voda prodire kroz pukotine u stenama, uzrokujući da pukotine rastu. Na kraju su sekomadi stena odvojili i rastvorili u vodi.

Stubovi koji pridržavaju pećine mogu na kraju pasti zbog erozije. Spolja se čini da je fasada pećine veća i teža od stubova koji je drže.

4. Morate posetiti Čile da biste videli Mermerne pećine

Mermerne pećine se nalaze na granici Čilea i Argentine.

Put 40 je nekada bio jedini način za pristup Mermernim pećinama, i to iz Argentine. Pećine su dostupne iz Argentine kroz selo Los Antiguos. Medjutim, da biste dobro pogledali pećine i istražili ih, moraćete da pređete u Čile. Čileanska granica je udaljena oko dva kilometra od ovog sela.

Do pećina se stiže čamcem, gliserom ili kajakom a postoji nekoliko firmi koje pružaju usluge prevoza.

5. Da biste istražili pećine, morate se ukrcati na čamac

Mermernim pećinama se može pristupiti samo malim čamcima, koji se koriste za posmatranje i ulazak u pećine. Pećine se nalaze u kristalno čistoj plavoj vodi koja oduzima dah.

Turisti posećuju pećine na čamcima, koji im omogućavaju da posmatraju sve uske i velike vodene prolaze. Moći ćete da vidite mnoge razne teksture i boje.

Krstarenja brodom su dostupna samo tokom dana. Pošto su prolazi uglavnom tesni i sićušni, koriste se mali čamci i kajaci.

Većina izleta se otkazuje ako je loše vreme, jer je idealno za obilazak kada je more mirno. Većina putovanja završava se u 18 časova.

6. Pastrmka i losos su vrste riba koje se nalaze u vodi oko pećina

Jezero koje zapljuskuje Mermerne pećine, nastanjuju ribe a najčešće su pastrmka i losos. Tu su i biljke i drugi oblici vodenog života.

Vreme oko ovog regiona Čilea i Argentine je vlažno i hladno. Međutim, regioni oko jezera imaju različito vreme u rasponu od sunčanog do toplog.

7. Mermerna katedrala je čudo prirode

U Patagoniji, Čile, Mermerna katedrala se nalazi na obali jezera General Carrera. Oblik pukotina dao je ime ovoj prirodnoj stenskoj strukturi. Tavanica liči na crkvenu.

Do ove strukture se može doći samo čamcem. Većina pećina je potopljena i ne vidi se. Za vedrog dana može se videti kroz blistavu tirkiznu vodu.

Mermerna katedrala je nastala tokom hiljada godina erozije. Oblik katedrale se može promeniti tokom vremena zbog erozije vode, koja moče dovesti i do urušavanja katedrale.

Mermer je meka stena koja se lako rastvara u vodi. Kamenje se s vremenom raspada i rastvara u vodi a stubovi na kojima stoji masivna stena su sve tanji i tanji.

Mermerna katedrala:

8. Decembar je najbolje vreme za istraživanje pećina

Mermerne pećine su otvorene tokom cele godine za posetioce. Za najbolje iskustvo preporučuje se pogled na mermerne pećine sa čileanske strane.

Između decembra i marta je najbolje vreme za posetu. Pećine u tom trenutku imaju dovoljno svetla i vodostaji su niski.

Pećine reflektuju svetlost i stvaraju raskoš duginih boja kada su izložene adekvatnom suncu. Tokom ostatka godine, nivo vode u jezeru je viši, što rezultira tamnijom nijansom plave boje.