Skip to main content

Puya ramondii je bromelija koja je apsolutno jedinstvena. To je impresivna vrsta zbog svoje visoke visine i izdržljivosti u teškom staništu.

Bromelije se javljaju u širokom spektru veličina, oblika i boja, sa preko 40 rodova i 3.000 vrsta. Najmanja je španska mahovina, dok je najveća Puya ramondii. “Kraljica Anda”, Puya ramondii, najveća je bromelija na svetu sa jednom od najvećih cvasti na svetu. Listovi mogu narasti do 3 metra u visinu i do skoro 3 metra u širinu, a cvast dostiže visinu od desetak metara.

Puya ramondii se može naći u regionima Anda u Peruu i Boliviji. Vole hladno vreme i kamenit teren koji se nalazi na nadmorskoj visini od oko 4 000 metara. Međutim, mogu se uzgajati na većim temperaturama. Oni žive u rodalesima, ili zajednicama, i obično će se držati jednog određenog mesta na planini, čak i ako okolni pejzaž izgleda identično.

“Crvena lista”

Puya ramondii je klasifikovana kao „ugrožena“ na „crvenoj listi“ ugroženih vrsta od strane Međunarodne unije za očuvanje prirode. „Crvena lista“ je formirana sa ciljem praćenja populacija osetljivih vrsta i davanja informacija o njima uz dokumentovanje aktivnosti očuvanja. Populacija kraljice Anda opada iz raznih razloga. Na nestabilnom terenu i okruženju, seme teško raste. Oprašivanje semena je posebno teško zbog nedostatka insekata. Uprkos činjenici da biljka proizvodi milione semena, pojaviće se samo mali broj održivih sadnica. Genetski sastav domaće biljne populacije je takođe izuzetno sličan. Između zajednica, a naročito unutar rodala, postoji relativno mala genetska raznolikost. Kao rezultat toga, zajednice mogu biti podložnije štetočinama i bolestima.

Ljudski uzroci mogu naneti štetu biljkama. Ispaša je, posebno, dovela u opasnost džinovsku floru ovih planina. Goveda koja pasu na sadnicama mogu ih lako zgnječiti i sprečiti razvoj semena. Biljke su takođe ugrožene požarima koji se koriste za održavanje pašnjaka. Puya ramondii se nalazi isključivo na dve lokacije u Boliviji, od kojih je jedna velika jedva jedan kvadratni kilometar. Mogu se naći u Peruu u raznim staništima na kosim padinama, uključujući jedan nacionalni park. Prema „Crvenoj listi“, Peru ima 800.000 biljaka, dok Bolivija ima samo 30.000. Jedna predložena strategija za očuvanje je proizvodnja biljaka u populacijama izvan njihovog prirodnog raspona kako bi se diverzifikovao njihov genetski sastav. Drugi uključuju zaštitu teritorije na kojoj se Puya ramondii mogu naći i sprovođenje njihovog zaštićenog statusa, kao i promovisanje biljaka kao turističke atrakcije, čime se dodatno ostvaruje prihod.

Dugovečnost

Ove bromelije rastu sporo i žive dugo. Puya ramondii može da doživi preko sto godina i procvetaće sa osamdeset godina u svom matičnom staništu. S druge strane, bromelija će cvetati znatno ranije u uzgoju. Cveće je procvetalo na jednom primerku koji raste u Kaliforniji posle 28 godina. Dok biljka cveta rano u kultivaciji, retko dostiže visinu kao biljke u svom prirodnom okruženju.

Dugi, tanki listovi izbijaju pravo iz biljke, formirajući “šiljastu kuglu” na stabljici kraljice Anda. Da bi odbranio lišće od biljojeda, ima oštre bodlje na ivicama listova. Cvetovi su oko 5cm u prečniku kada prvi put izbiju. Oni obavijaju masivni cvetni klas. Kolibrije privlače cvetovi koji imaju tri bele latice sa sjajnim narandžastim prašnicima. Kraljica Anda cveta samo jednom u životu pre nego što umre. Kada listovi na cvasti počnu da odumiru, on postaje braon i vene.

Cvetovi Puya ramondii:

Karakteristike koje su jedinstvene

Puya ramondii, za razliku od većine drugih bromelija, ne stvara izdanke. Biljka se razmnožava samo proizvodnjom semena i klijanjem. To je još jedan faktor koji doprinosi smanjenju broja bromelija i njihovoj retkost.

Puya ramondii poseduje osobinu koja je razlikuje od drugih bromelija. Većina bromelija su tropske biljke koje ne mogu da izdrže temperature ispod nule. Pošto Puya ramondii živi na tako velikoj nadmorskoj visini, izložena je temperaturama znatno ispod nule, kao i značajnim temperaturnim razlikama između dana i noći. Da bi preživela pod ovim temperaturama, biljka sadrži hemikaliju nalik antifrizu u svom soku. Ovo sprečava da se listovi biljke smrzavaju kada se temperatura snižava, što joj omogućava da uspeva u tako oštroj planinskoj klimi.

Kultivacija

Iako je Puya ramondii retka, može se uzgajati iz semena ako slučajno upoznate sakupljača ili pronađete prodavca na mreži. Pre nego što kupite seme, proverite recenzije da biste bili sigurni da je dobavljač pouzdan. Bilo je pritužbi da trgovci pogrešno predstavljaju seme iz drugih rodova kao Puya ramondii.

Kraljica Anda se može uzgajati na sledeće načine, prema Strange Wonderful Things, internet prodavnici koja nudi neobične biljke. Stavite seme na vlažnu mešavinu zemljišta specifičnu za kaktuse da proklija. Pokrijte seme lagano mešavinom, pazeći da je i dalje izloženo svetlosti. Ovo može biti fluorescentna sijalica ili intenzivno indirektno svetlo. Čuvajte seme dalje od direktne sunčeve svetlosti. Najmanje tokom tri nedelje uverite se da je tlo vlažno. Biljke bi trebalo da klijaju nakon šest nedelja, ali to može potrajati i do tri meseca. Sadnice se mogu presaditi u pojedinačne saksije nakon što dostignu visinu od 3 do 5cm. Biljka će moći da se nosi sa punim suncem nakon postepenog izlaganja direktnoj svetlosti. Zaštitite biljku od mraza tokom prvih nekoliko zima. Iako će na kraju moći da preživi hladnoću, ako je zaštićen tokom prvih godina života, cvetaće ranije.

Uverite se sami

Ako odlučite da uzgajate Puya ramondii, imajte na umu da je to biljka koja sporo raste i može narasti do prilično velike visine. Ako nameravate da biljku postavite u baštu, uverite se da imate dovoljno prostora. Takođe, ako želite da gledate kako biljka cveta, moraćete da budete strpljivi. Imajte na umu da je prva cvetna biljka bila stara 28 godina. Biljci može biti potrebno do 80 godina da stvori cvetove.

Dok se džinovska bromelija može videti u botaničkoj bašti, nema ničeg boljeg od toga da se razgleda u originalnom andskom okruženju. Medjutim, ukoliko se biljka ubrzo ne zaštiti na pravilan način, možda neće biti još mnogo vremena za to.