Skip to main content

Bez obzira da li ste znali da se radi o jezeru Abraham u Alberti ili ne, verovatno ste nekad videli slike ovog magičnog jezera.

Tokom zimskih meseci, jezero Abraham je poznato po ogromnoj količini mehurića leda metana koji su zarobljeni u kristalnom ledu jezera. Ovo veštačko jezero u zapadnoj Kanadi na reci Severni Saskačevan je popularna letnja i zimska destinacija.

Iako se jezero Abraham ne nalazi ni u nacionalnim parkovima Banff ni u Jasperu, ono je u blizini i mora se videti na svakom putovanju duž autoputa Icefields. Evo svih fantastičnih razloga zašto bi trebalo da posetite jezero Abraham.

Jezero Abraham je dom ledenih mehurića

Abraham jezero, poznato po svojim ledenim mehurićima, može se videti na brojnim Instagram slikama iz celog sveta.

Imate odlične šanse da vidite tone zamrznutih mehurića leda ako posetite jezero između decembra i marta. Mnoga jezera u kanadskim stenovitim planinama imaju zamrznute mehuriće leda, ali jezero Abraham je najpoznatije.

Ledeni mehurići se formiraju od zarobljenog metana, koji nastaje kada organska materija, kao što su mrtve biljke i životinje, potone na dno jezera. Kada se ovaj otpad raspadne, oslobađa se gas metan koji se diže na površinu.

Mehurići se zarobljavaju i nagomilavaju jedan na drugom kada se jezero zamrzne. Zimi, to rezultira neobičnim formacijama ledenih mehurića. Kada se led topi u proleće, gas metan se oslobađa u atmosferu.

Pošto su mnogi delovi ovog područja plitki, divno je videti travu kroz led. Zbog plitkosti, to je, takodje, malo bezbednije mesto za klizanje jer nećete biti potpuno potopljeni ako se dogodi nezgoda ili padnete kroz led.

Možete klizati na jezeru Abraham

Najbolje je krenuti ovamo u januaru ili kasnije kada je led potpuno formiran. Ali uvek imajte sopstvenu sigurnosnu opremu i uverite se da je led dovoljno gust za klizanje.

Ne postoji ništa poput opuštenog klizanja na milionima zamrznutih mehurića. Međutim, ako želite da bezbedno klizate na jezeru Abraham, morate preduzeti dodatne mere predostrožnosti.

Klizajte na Abraham jezeru, ali samo na plitkim područjima u Preachers Pointu, gde bi nesreća ili pad kroz led rezultirali samo veoma mokrim stopalima.

Jezero Abraham je izuzetno vetrovito

Iako jedno od najvetrovitijih mesta u Alberti ne izgleda kao baš idealna stvar, ovakvo vreme oko jezera Abraham ima neke prednosti. Posebno kada se radi o klizanju i mehurićima leda. Mnoga jezera, kao što su Lake Louise i Two Jack Lake, zamrzavaju se zimi, ali nakon što se jezera zalede i padne sneg, praktično se ne može klizati preko njih, osim ako sami ne očistite sneg. Kada se to dogodi, zaboravite da vidite mehuriće leda.

Međutim, jezero Abraham je veoma vetrovito, pa ćete i sredinom februara naći led koji nije prekriven snegom. Ono ostaje čisto praktično cele zime.

Pa ipak, jak vetar zimi u Alberti nije prijatan i moraćete da se obučete prikladno.

Da, jezero Abraham je podjednako vetrovito leti kao i zimi. Kada se jezero odmrzne, vetrovi mogu stvoriti talase visoke jedan metar koji mogu da ometaju kanu ili kajak, pa uvek nosite prsluk za spasavanje i pratite vremensku prognozu za jezero Abraham ako planirate avanturu na jezeru.

Jezero Abraham je stvorio čovek

Jezero Abraham u Alberti je zanimljivo po tome što ga je napravio čovek. Jezero je nastalo 1972. godine, izgradnjom brane Bighorn. Autoput Dejvida Tompsona prolazi pored jezera, koje je izgradjeno u gornjem toku reke Severni Saskačevan.

Jezero Abraham je ogromno!

Koliko je to tačno? Jezero Abraham je jedno od najvećih jezera Alberte, sa površinom od 53,7 km2 i dužinom od 32 km. To je ujedno i najveći rezervoar u pokrajini.

Bejbi plave boje jezera Abraham su divne

Iako je većini ljudi jezero Abraham poznato kao zimsko jezero sa mehurićima sa ledom, ono je spektakularno i leti. Uprkos činjenici da je to veštačko jezero, ima istu tamnoplavu boju kao i druga glacijalna jezera u stenovitim planinama.

Grandiozni vrhovi okružuju jezero Abraham

Iako jezero Abraham nije u nacionalnom parku, okruženo je ogromnim planinama – ipak su ovo kanadske stenovite planine!

Jezero Abraham je okruženo Abraham planinom, planinom Mičener, planinom Ernest Ros i vrhom Eliot, i svi oni su spektakularni za videti.

Potraga za pogledom

Planinarenje Vision Quest je jedan od glavnih razloga zbog kojih turisti posećuju jezero Abraham tokom leta. Vision Quest je dobro poznata šetnja kanadskim stenovitim planinama koja pruža prekrasan pogled na jezero Abraham.

Pešačenje Vision Quest podrazumeva stazu od oko od 6,3 kilometra sa penjanjem na 850 metara nadmorske visine.

Jezero Abraham nalazi se odmah pored autoputa Icefields

Ako posećujete Stenovite planine i planirate da putujete duž Icefields autoputa od Jaspera do Banfa ili obrnuto, savršena je prilika da posetite jezero Abraham. Jezero je udaljeno samo 32 kilometra od prelaza preko reke Saskačevan, što ga čini kratkim skretanjem od autoputa.

Vremenske prilike na jezeru Abraham

Kao što je ranije rečeno, ključno je proveriti vremensku prognozu za jezero Abraham pre dolaska.

Ovo će vam dati uvid u temperaturu kao i jačinu vetrova. Trebaće vam sva odgovarajuća odeća za posetu Abraham jezera, posebno zimi. To je jedna od lokacija sa najpromenljivijim vremenskim uslovima u Alberti.