Skip to main content

Da li ste ikada pogledali u nebo nekog majskog ili junskog dana i videli veoma visok olujni oblak koji ima nakovanj koji se proteže na istok koliko možete da vidite? Ako je tako, velike su šanse da ste verovatno videli oluju sa grmljavinom superćelije.

Šta je superćelija?

U spektru grmljavine, superćelije su najređi tip oluje, ali imaju izraženu sklonost da proizvode teške vremenske prilike, uključujući štetne vetrove, veoma veliki grad, a ponekad čak od slabih do snažnih tornada.

Ono što superćeliju čini jedinstvenom od svih drugih vrsta grmljavine je to što sadrži dubok i uporan rotirajući uzlazni tok koji se zove mezociklon. Ako je okruženje povoljno, oluje sa grmljavinom superćelija mogu trajati nekoliko sati.

Koji uslovi su potrebni za razvoj superćelija? Iako superćelije zahtevaju određeni stepen potiska, umerena do jaka brzina i smer vetra između površine i oko 7 hiljada metara visine  su najbitniji faktor. Strujanje vetra ne samo da stvara mezociklon, već omogućava i naginjanje oluje, što je važno za održavanje odvojenog toka uzlaznog i silaznog strujanja. Odvojeni uzlazni i silazni tok omogućavaju da superćelija bude dugovečna jer smanjuju verovatnoću da će previše kišom ohlađenog, stabilnog vazduha iz oblasti silaznog vazduha biti uneto u uzlazni tok, uzrokujući slabljenje oluje.

Superćelije su najčešće u centralnom delu Sjedinjenih Država, ali se mogu pojaviti u drugim regionima zemlje i drugim delovima sveta. Postoje i razne vrste superćelija, uključujući klasične, velike padavine, niske padavine, pa čak i minijaturne.

Klasične superćelije je teško precizno definisati. Bez obzira na to, ove superćelije obično izgledaju kao iz udžbenika na radaru i na terenu za posmatrače. Klasične superćelije se najčešće nalaze u Velikim ravnicama Sjedinjenih Država i mogu biti relativno izolovane.

Karakteristike oluje niskog nivoa vizuelno se identifikuju po dobro definisanom zidnom oblaku, bazi bez kiše, silaznom strujanju na zadnjem boku i jasno odvojenim regionima uzlaznog i silaznog strujanja. Superćelije sa niskim nivoom padavina (LP) formiraju se u sredinama sa niskim sadržajem atmosferske vlage i jakim vetrovima srednjeg nivoa. LP superćelije obično ne proizvode mnogo padavina, ali padavine koje proizvode obično su u obliku veoma velikog grada. Pošto se ove superćelije formiraju u okruženju sa niskom atmosferskom vlagom, nisu neuobičajene u Teksasu i Oklahomi Panhandlesu.

Superćelije sa visokim nivoom padavina (HP) su manje izolovane od svojih klasičnih kolega i često se formiraju u sredinama sa visokim stepenom atmosferske vlage i slabim vetrovima srednjeg nivoa koji se odnose na oluje. Kao rezultat toga, uzlazno strujanje ima tendenciju da bude omotano kišom.

Minijaturne superćelije su manje verzije klasičnih superćelija, one se obično formiraju u hladnoj sezoni, a karakteriše ih slab do umeren potisak koji je ograničen na relativno malu vertikalnu dubinu, ispod 7 hiljada metara iznad nivoa tla.