Skip to main content

Mamatus oblaci su neke od najneobičnijih i najkarakterističnijih formacija oblaka sa nizom izbočina ili kesica koje izlaze iz osnove oblaka. Oblik mamatskih formacija može se veoma razlikovati; od klasičnog izbočenog oblika, do izduženije cevi koja visi sa oblaka iznad.

Kako nastaju mamatusovi oblaci?

Mamatus oblaci se obično formiraju zajedno sa velikim kumulonimbusima. Tipično, turbulencija unutar kumulonimbusnog oblaka izaziva formiranje mamatusa, posebno na donjoj strani nakovnja koji se izbacuje, dok se brzo spušta na niže nivoe. Ovo preokreće uobičajeni proces formiranja oblaka rastući nagore, i stvara neujednačenu osnovu oblaka.

Koje vreme je povezano sa mamatus oblacima?

Mamatus se često formira zajedno sa kumulonimbusima, koji zauzvrat donose grmljavinu zbog svoje ogromne mase nestabilnog vazduha. Mamatus oblak se uglavnom formira u najnestabilnijem kumulonimbusu, što znači da u blizini postoji i šansa za grad, jaku kišu i munje, a ako je vazduh dovoljno hladan tokom zime mogu proizvesti sneg. Ponekad se mamatus može formirati na drugim vrstama oblaka koji ne proizvode kišu, iako je to mnogo ređe.

Odakle naziv mamatus?

Mamatus dolazi od latinskog mamma što se prevodi kao “vime” ili “grudi”. Njihov upečatljiv izgled je najvidljiviji kada je sunce nisko na nebu i kada su njihove kese uokvirene sunčevom svetlošću. Ova formacija je veoma omiljena kod mnogih meteorologa, kao i ljubitelja oblaka i fotografije.

Koji oblaci su povezani sa mamatusom?

Mamatus se obično formira na bazi kumulonimbusnog nakovnja, ali je takođe primećeno da se formiraju na drugim tipovima oblaka, kao što su stratokumulus, altostratus i altokumulus. Takođe je primećeno da se mamatus formira na donjoj strani oblaka vulkanskog pepela.