Skip to main content

Jezero Hilier je prirodno ružičasto jezero koje se nalazi na Srednjem ostrvu, najvećem od 105 ostrva koja čine arhipelag Recherche u zapadnoj Australiji. Arhipelag je postao rezervat prirode i brzo dobo priznanje kao jedno od najvažnijih oblasti divljine u Australiji.

Deo neobičnosti jezera Hilier, koji privlači posetioce nadaleko i naširoko, nalazi se u samoj misteriji jezera, pošto ovaj prirodni fenomen nema trenutno dokazano naučno objašnjenje zašto je njegova voda ružičasta.

Živopisan predeo

Samo jezero je prilično malo, veličine oko 150.000 m2. Gledano odozgo, sto je i jedini način da se vidi, jezero Hillier izgleda kao čvrsta ružičasta žvakaća guma. Pogled je apsolutno zapanjujući jer stvara upečatljiv kontrast između ružičaste nijanse vode, tamnozelene vegetacije koja ga okružuje i tamnoplave vode Južnog okeana. Nalazi se u netaknutoj divljini i okruženo je obodom dina i gustom šumom koja se sastoji od papirne kore i drveća eukaliptusa.

Ružičasta boja tokom cele godine

Jezero Hilier održava svoju ružičastu boju tokom cele godine što ga čini drugačijim od drugih ružičastih jezera širom sveta koja redovno menjaju boju zbog stvari kao što su temperaturne fluktuacije. Što se više približavate jezeru, voda je providnija, iako je i dalje izrazito ružičasta. Voda ostaje ružičasta čak i kada se izvadi iz jezera i flašira.

Jezero je slano

Jezero je takođe prilično plitko a njegova obala je prekrivena naslagama slane kore stvarajući okruženje koje je oko deset puta slanije od obližnjeg okeana. Iako jezero nije otvoreno za kupanje zbog nepristupačnosti tog područja, veruje se da bi ovo jezero, iako neprijatno zbog visokog nivoa soli, bilo savršeno bezbedno za kupanje.

Ne postoji naučno objašnjenje boje jezera

Ne postoji dokazano naučno objašnjenje zašto se jezero Hilier sastoji od ružičaste vode, ili zašto je u stanju da kontinuirano održava ovu pigmentaciju. Druga ružičasta jezera širom sveta objašnjena su kombinacijom visokog saliniteta i prisustva vrsta algi koje vole so, poznate kao Dunaliella salina i ružičaste bakterije poznate kao halobakterije. Pink Hillier i dalje ostaje misterija za nauku. Međutim, najverovatnije objašnjenje leži u niskim koncentracijama hranljivih materija i reakciji naslaga morske soli i natrijum bikarbonata, iako to ipak može biti posledica raznih bakterija ili algi. Jedan od problema leži u činjenici da je ovo ružičasto jezero najmanje proučavano zbog izolovanog položaja. Nekada je korišćen za kopanje soli početkom 20. veka, ali je projekat napušten 6 godina kasnije.

Trenutno, jedini način da vidite ovaj izuzetan prizor je iz helikoptera.