Skip to main content

Dana 26. maja 1828. godine, građani Nirnberga (Nirnburg), Nemačka, bili su prilično iznenađeni kada su zatekli tinejdžera kako luta gradom, sam i nešto mrmlja. U početku nije hteo mnogo da priča – samo da je njegov otac nekada bio konjički oficir, i da je želeo da to bude i on.

Tokom posete lokalnoj policijskoj stanici, dečak je napisao svoje ime — Kaspar Hauser — i vremenom je uspeo da malo objasni odakle je došao. Nepoznato lice ga je držalo samog u ćeliji, ne zna se koliko dugo. Otmičar je Hauseru dao hleb, vodu, vuneno ćebe i igračke: dva drvena konja i psa. Lokalni školski učitelj Georg Daumer uzeo je Hausera kod sebe i radio sa njim na raznim oblastima, kao što su čitanje, pisanje i crtanje — za koje je Hauser pokazao prirodni talenat.

Dečak je bio u gradu godinu i po kada je njegova priča postala još čudnija: navodno je napadnut u Daumerovoj kući. Tvrdio je da se čovek koji ga je jednom držao zarobljenog vratio i posekao ga žiletom, rekavši: „Još uvek moraš da umreš pre nego što napustiš grad Nirnburg“. Nekoliko meseci kasnije, Hausera je upucao pištolj koji je slučajno ispalio. Oba incidenta su se dogodila nakon što je optužen za laž, što je navelo neke da veruju da je namerno povredio sebe kako bi izazvao saosećanje.

Poslednji incident dogodio se 14. decembra 1833. godine, kada se Kaspar vratio kući sa teškom ranom u grudima. Rekao je da mu je stranac dao torbu, ubo ga nožem u grudi i pobegao. U torbi je bila beleška ispisana u ogledalu:

Hauser će biti
u stanju da vam sasvim precizno kaže kako
izgledam i odakle sam.
Da uštedim Hauseru trud,
Hoću i sam da vam kažem odakle
Dolazim. _ _.
Dolazim iz _ _ _
bavarska granica _ _
Na reci _ _ _ _ _
čak ću
reći vam ime: M. L. O.

Hauser je preminuo od uboda nožem tri dana kasnije. Kao i kod ranijih rana, ljudi su verovali da je ranu možda sam sebi zadao i da je Hauser bio dublje probijen nego što je nameravao. Možda je i sam napisao čudnu belešku — bila je presavijena u neobični trouglasti oblik za koji je poznato da ga je Hauser koristio, a samo pisanje je sadržalo pravopisne i gramatičke greške koje je obično pravio u svom pisanju.

Do danas, poreklo Kaspara Hausera ostaje potpuna misterija, iako je jedna teorija razotkrivena: neki su spekulisali da je Hauser izgubljeni nasledni princ od Badena. Pravi princ, sin Charlesa, velikog vojvode od Badena i Stefani de Beauharnais, navodno je umro 1812. godine kada nije imao ni tri nedelje. Teorija je bila da je grofica od Hohberga sakrila dečaka kako bi njeni sinovi mogli da se popnu na presto. 1996. godine, uzorak krvi Hausera upoređen je sa uzorcima potomaka porodice Baden. Uzorci se nisu poklapali, što je opovrglo teoriju „izgubljenog princa“.

Natpis na Kasparovom nadgrobnom spomeniku u Ansbahu, u Nemačkoj, u velikoj meri sažima njegov čudan, kratak život: „Ovde leži Kaspar Hauser, enigma svog vremena…  njegova smrt je misteriozna.