Skip to main content

Isklesan iz jednog komada stene

Šta mislite, da li je moguće da je jedna ogromna skulptura, koja je trebalo da predstavlja čitav jedan hram, isklesana samo od jednog komada stene?! Da, to jeste tačno… Ovaj hram nosi naziv Vettuvan Koil, nalazi se u Indji i posvećen je hinduističkom bogu Šiva.

Većinu pojedinaca privlači zagonetno, misterija nepoznatog i želja da se saznaje o prošlim vremenima. Vettuvan Koil je fascinantan za mnoge ljude. To je nedovršeni hinduistički hram, izgradjen tokom osmog i devetog veka. To je ujedno i jedini monolitni Pandijanski hram koji nije uništen.

Brojni detalji

Ovaj nezavršen monolitni pećinski hram isklesan je, kao što smo rekli, od jednog komada stene. Medjutim, dovršen je samo gornji deo hrama. Samo u ovom delu nalaze se čak oko 122 divno izrađene skulpture različitih bogova, boginja i životinja, uključujući bika (Nandi), lavove i majmune. Ove skulpture obično predstavljaju dominantni južnjački arhitektonski stil. Hram takođe ima nedovršen ulaz i nedovršenu glavnu dvoranu za boga kome je hram namenjen.

Ovo pećinsko svetilište isklesano u kamenu nalazi se na vrhu brda u Kalugumalaiju, malom gradu u okrugu Thoothukudi u Tamil Naduu. Još jedna izuzetna, neobična tvorevina u ovoj oblasti su Džainski кreveti Kalugumalai iz 8. veka, isklesani u površini stene. Hram je isklesan iz jedne granitne stene u pravougaonom prostoru dubine od oko 8 metara. Granitna stena podseća na cvet lotosa, a sa tri strane je okružena strmim padinama.

Rivalstvo izmedju oca i sina vajara

Takodje, zanimljivo za ovaj hram su i neke intrigantne lokalne legende vezane njega. Prema narodnom predanju, postojala je žestoka konkurencija izmedju dva vajara, I to – oca i sina! Sin je izjavio da će završiti rezbarenje Muruganskog hrama u podnožju pre nego što njegov otac bude mogao da završi sa vajanjem hrama Šive uzbrdo. Pošto je sin uspeo prvi da završi, otac se razbrsneo i ubio ga, ostavljajući Šivin hram nedovršen. Prema drugom predanju, otac vajar je želeo da njegov sin dobro savlada zanat rezbarenja pre nego što započne svoj rad. Medjutim, kada je otac čuo svog sina kako prkosno klesa u unutrašnjoj prostoriji, pobesneo je zbog njegove neposlušnosti i ubio sina.

Ovo su samo legende. Ali ko su zaista umetnici – vajari ovog hrama, koji su do savršenstva izvajali detalje na ovom hramu, i dan danas nije sa sigurnošću utvrdjeno…

Interesanta činjenica je da reč „Vettuvan Koil“ ima dva bukvalna značenja: „nebo vajara“ ili „hram ubice“! Nakon što vidite ovu neverovatnu lokaciju, možete izabrati koje značenje želite da koristite…

Odeljenje za arheologiju vlade Tamil Nadua održava i upravlja ovim nedovršenim hramom, koji je zaštićeni spomenik. Tokom kampanje Neverovatna Indija, planinski grad Kalugumalai bio je predstavljen u ‘Mestima ruralnog turizma’, što je rezultiralo povećanjem broja posetilaca od 700 odsto!

Zar ne mislite da je vreme da i vi dođete i vidite ovaj divni deo zemlje…?