Skip to main content

Južnoafrički čvorak je ptica veoma specifičnog izgleda lica, po kojem je ova vrsta poznata. Moglo bi se reći da uvek izgledaju pomalo namrgodjeno a iz priloženih slika možete se i sami uveriti zašto…

Neki osnovni podaci o ovoj neobičnoj ptici

Odrasla jedinka ovog čvorka dugog 27–28 cm ima uglavnom tamno sjajno crno perje osim belog donjeg stomaka i repa. Ima belu šarenicu i žutu donju vilicu. Polovi su slični, ali mladi imaju neoblikovano perje, smeđu šarenicu i zagasito žutu donju vilicu. Nema podvrsta. Ova vrsta ima veliki broj naziva, ali najpoznatiji je skeer kerrra kerrra. Prepoznatljivi su i po nežnoj treperavoj pesmi.

Južnoafrički čvorak je klasifikovan kao najmanje ugrožen. Široko rasprostranjene jedinke su uključene u ovu kategoriju.

Kako izgleda južnoafrički čorak

Mlade Južnoafričke čvorke imaju tamno braon šarenicu, ali nakon prve godine boja šarenice se progresivno menja sve dok odrasle ptice ne dobiju kremasto-belu šarenicu. Koristeći svetlosnu i elektronsku mikroskopiju, utvrdili smo da pigmentni epitel šarenice ostaje pigmentiran, dok se promene javljaju u pigmentaciji prednjeg graničnog sloja i strome šarenice subadulta i odraslih jedinki.

Južnoafrički čvorak je ptica endemska za Južnu Afriku, Lesoto i Svazilend. Uobičajena je u većem delu svog područja, ali je uglavnom odsutna u sušnim severozapadnim i istočnim nizinama Južne Afrike. Nalazi se na otvorenim staništima kao što su travnjaci, šipražje, grmlje i poljoprivredna zemljišta, a često se nalazi u blizini domaćih životinja.

Kako živi i način ishrane

Južnoafrički čvorci su društvene ptice; hrane se u jatima i veliki broj se okuplja u skloništima u tršćacima i livadi (do 1550 jedinki se nalazi u jednom skloništu). Ove ptice se hrane na zemlji, što uglavnom važi za beskičmenjake, ali jedu i seme, nektar i voće. Prate stoku, hrane se insektima, često krpeljima na ovcama i govedima. Može formirati jata mešovitih vrsta sa drugim čvorcima. Pojava da ptice hrane druge ptice (uglavnom pomagači koji hrane mlade) je često primećena; ovo može doprineti povezivanju između pojedinih jedinki.

Južnoafrički čvorak je uglavnom crnkasto braon, sa blagim sjajem ili sjajnim izgledom – zelenkast na repu. Donji deo stomaka je bele boje. Ovo je veliki, dugonogi čvorak, koji samouvereno trči po zemlji. Južnoafrički čvorak je uobičajena vrsta suvih visoravni Južne Afrike i poljoprivrednih površina istočnog i zapadnog Kejpa. To je društvena ptica, koja se obično viđa u širokim jatima na južnoafričkim livadama.

Južnoafrički čvorak obično se gnezdi u tunelima na obalama reka, ali će koristiti rupe u zgradama, bale slame ili prirodne rupe na drveću. Postoji zapis da je gnezdo izgrađeno u olupini broda na 200 m od obale. Gnezdo je obloženo širokim spektrom biljnog materijala i predmeta ljudskog otpada kao što su papir i konopac. 2–6, obično četiri, jaja su plavo-zelena, jednobojna ili sa crvenim mrljama.

Južnoafrički čvorak je društven i kada se ne razmnožava formiraće velika jata, koja ponekad broje više od 1000 ptica. Njegova utočišta mogu da koriste i male vetruške. Hrane se zajedno sa evropskim čvorcima, ali retko imaju zajedničko leglo. Kao i drugi čvorci, ova ptica je svaštožder koji se hrani širokim spektrom insekata kao što su leptiri, pčele, ose, skakavci i mravi, ali i semenke i bobice.