Skip to main content

Možda ste čuli često ponavljanu trivijalnost da je Kineski zid jedini objekat koji je napravio čovek koji je vidljiv iz svemira. Ispostavilo se da to nije istina: NASA kaže da zid generalno nije vidljiv, „barem golim okom u niskoj Zemljinoj orbiti“. Srećom, sateliti (i astronauti) su plodni fotografi. Od Velikog kanjona preko Velikog koralnog grebena do veštačkih ostrva Palma u Dubaiju, snimili su bezbroj prizora najvećih stvari na svetu.

Evo 10 stvari koje su dovoljno masivne da se vide iz svemira.

Himalaji

Sa 14 vrhova visokih preko 8000 m  i više od 100 iznad 6000 m, planine Himalaja su najveće na Zemlji. Pogledi sa vrha – koje vide samo retki koji imaju snage i izdržljivosti da se popnu na njih – mogu biti nadvišeni samo pogledima iz svemira.
Njihovi vrhovi prekriveni snegom čine da se ove geografske anomalije ističu na satelitskim slikama. Lako ih je izdvojiti zbog njihove istaknutosti u odnosu na Tibetansku visoravan i ravnice koje ih okružuju. Planine zauzimaju veliki deo (2500 km) južne i istočne Azije, obuhvatajući pet zemalja: Indiju, Nepal, Butan, Kinu i Pakistan.

Veliki koralni greben

Poznat kao najveća živa struktura na Zemlji (u potpunosti napravljena od korala), Veliki koralni greben nalazi se u plitkoj vodi uz obalu istočne Australije. Na dužini od više od 2500 km i sa ukupnom površinom od oko 336000 kvadratnih km, nije iznenađenje da je ova jedinstvena geografska karakteristika omiljena foto-opcija za satelite. Dok njegove beskrajne koralne formacije i preko 1500 vrsta riba vredi pogledati izbliza, da biste cenili puni obim vodenog pejzaža, morate pogledati satelitske snimke, koji pokazuju da se proteže paralelno sa celom obalom severoistočne obale Australija.

Ostrva Palma u Dubaiju

Sastojeći se od peščanih ostrva koje je napravio čovek oko 3 km od kopna Arapskog Emirata Dubaija, Svetski arhipelag i ostrva Palma izgrađena su da podsećaju, kao što njihova imena govore, na mapu sveta i palme. Vidljivi iz svemira, ovi oblici terena su napravljeni korišćenjem peska iskopanog iz plitkih voda Persijskog zaliva. Postoji čak i plan da se doda replika Sunčevog sistema sa suncem, zvezdama i planetama. Ako se ikada napravi, prirodno će se zvati Univerzum.

Veliki gradovi noću

Osim oblika kontinenata, geografske karakteristike koje se najlakše mogu identifikovati iz svemira su gradovi osvetljeni noću. Samo veliki gradovi — kao što su Njujork, London, Buenos Ajres i Seul — imaju dovoljno kombinovane snage da se vide iz orbite, a neki su čak vidljivi golim okom. U slučajevima kao što su istočna polovina SAD, Zapadna Evropa i Indija, nebrojeni broj svetala, svetlih i prigušenih, kombinuje se da bi stvorio jedno veliko osvetljeno područje.

Piramide u Gizi

Iako se ne mogu videti golim okom iz svemira, egipatske piramide su popularna tema za fotografije satelita i astronauta svemirskih stanica. Tri oblika piramide su jasno vidljivi sa zum objektivom ili kamerom visoke rezolucije usmerenom ka visoravni Giza. Iako su pustinjski pejzaži takođe evidentni, satelitski snimci pokazuju da su piramide sada delimično okružene modernim gradom Kairom (i prislonjene uz veliki teren za golf).

Staklenici Almerije

Ako ste se ikada zapitali kako bi 64000 hektara plastičnih struktura nalik staklenicima izgledalo iz svemira, pogledajte satelitske snimke Almerije u Španiji, koja ima hiljade rasadnika biljaka izgrađenih jedna uz drugu. Istorijski grad u provinciji Andaluzija, u jugoistočnom delu Španije, u srcu je poljoprivredne industrije te zemlje i izvozi skoro tri četvrtine svojih useva u druge delove Evrope. Odraz svih ovih staklenika koji se nalaze tako blizu jedan drugom znači da je ceo prostor lako vidljiv iz svemira tokom dana.

Veliki kanjon

Prostirući se na skoro 5000 kvadratnih km u Arizoni, ceo Veliki kanjon je vidljiv samo iz svemira. Satelitske slike i slike koje su snimili astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici pokazuju ne samo izrazito zakrivljeni oblik samog kanjona, već i druge karakteristike – prirodne i veštačke – u oblasti, kao što su jezero Mid, visoravan Kolorado, pa čak i Las Vegas . Na nekim satelitskim snimcima možete čak uočiti turističke objekte koji se nalaze na ivici kanjona.

Delta reke Gang

Delta reke Gang široka 350 km, koja pokriva južni Bangladeš i delove Zapadnog Bengala u Indiji, jedna je od najistaknutijih geografskih karakteristika na Zemlji, a njen nepogrešivi lučni oblik sa vrpcastim vodenim putevima najbolje se vidi iz svemira.
Reka je bogata divljim životinjama i sklona katastrofalnim poplavama skoro svake godine. Ona taloži velike količine sedimenta u Bengalskom zalivu i čini se da ima svetlu, skoro mlečnu boju, što je čini još prepoznatljivijom iz orbite.

Reka Amazon i pritoke

Reku Amazon je lako uočiti naspram gustih šuma koje je okružuju. Kada se Rio Negro i Rio Solimoes, obe glavne pritoke Amazona, ulivaju u moćnu reku u blizini grada Manausa u džungli, oni stvaraju mrežu vodenih puteva koju su uhvatili sateliti. Ova pojava je posebno izražena tokom poplava.
Amazonska prašuma se takođe pojavljuje na satelitskim snimcima kao veliko mračno područje usred Južne Amerike, ali reke koje teku kroz šumu su vizuelno prepoznatljivije.

Cvetovi fitoplanktona

Jedna od najneobičnijih karakteristika Zemlje koja se vidi iz svemira ne nalazi se na jednoj stacionarnoj lokaciji. Veliki cvetovi fitoplanktona, koji se sastoje od bezbrojnih mikroskopskih (jednoćelijskih) organizama, često su uhvaćeni satelitima. Vrtlozi poput perja pokrivaju velike delove okeana, obično blizu obale. Fitoplankton uspeva na većim temperaturama, a vrtlozi često postaju veći kada dođu u kontakt sa vodom bogatom hranljivim materijama iz delti reka.
Neki kovitlaci fitoplanktona bogati kalcijumom izgledaju mlečno beli, dok drugi poprimaju crvenu nijansu. Oni su važan izvor hranljivih materija za morske životinje, uključujući kitove, ali određene vrste (uključujući crvene plime) su toksične i mogu izazvati probleme životinjama i ljudima.