Skip to main content

Džin u prašumama, kapok drvo može da dostigne visinu do 70 metara, ponekad naraste i do 4 metra godišnje.

Botanika

Zbog svoje ekstremne visine, kapok, ili ceiba drvo, nadvija se nad ostalom prašumskom vegetacijom. Neke sorte ceiba drveta karakterišu bodlje ili konusni trnovi, dajući drvetu preteći izgled. Deblo može dostići do 3 metra u prečniku.

Dom za mnoge životinje ali i epifitske biljke

U ćoškovima i žlebovima ove ogromne biljke živi veliki broj raznovrsnih žaba, ptica i bromelije, koje predstavljaju epifitske biljke (to su biljke koje rastu na drugim biljkama ali ne parazitiraju na njima).

Oprašivanje

Drvo kapok je listopadno, odbacuje sve svoje lišće tokom sušne sezone. Kako se njegovo seme lako prenosi do otvorenih površina, kapok stabla su neka od prvih koja kolonizuju otvorene površine u šumi. Beli i ružičasti cvetovi kapok drveta emituju neprijatan miris koji privlači slepe miševe. Dok se leteći sisari kreću od cveta do cveta napajajući se nektarom, oni prenose polen na svoje krzno, olakšavajući tako oprašivanje. Drvo kapok radi odličan posao u širenju semena, proizvodeći između 500 i 4.000 plodova odjednom, pri čemu svaki plod sadrži 200 semenki. Kada se ovo voće otvori, svilenkasta vlakna rašire mnogo semena po celoj šumi.

Stanište

Drvo kapok raste u Neotropima, od južnog Meksika do južne Amazonije, pa čak i do delova zapadne Afrike. Pošto neotvoreno voće neće potonuti kada je potopljeno u vodu, mnogi veruju da plod drveta kapok pluta svojim putem od Latinske Amerike do Afrike, i da se tako  proširio i na afričku teritoriju.

Značaj

Veličanstveno drvo kapok ima mnogo namena za ljude. Njegovo drvo je lagano i porozno; dobro za izradu rezbarenja, kovčega i kanua. Svilenkasta vlakna koja raspršuju seme su premala za tkanje, ali predstavljaju odlično punjenje za posteljinu. Sapuni se mogu praviti od ulja u semenkama. Ostali delovi džinovskog drveta se koriste kao lekovi.

U drevnim vremenima, Maje su verovale da kapok drvo stoji u centru zemlje.