Skip to main content

Kada je Redditor Octopus Prime objavio ovu fotografiju biljke neobičnog izgleda, internet se zapalio. Na nečijem dlanu, ono što izgleda kao origami kolibrija zapravo je cvet. Svi su se istog trena zapitali odakle ova biljka i kakvu korist ima od toga što izgleda kao ptica. Srećom, Reditorov kolega  – naučnik koji nakon doktorskih studija proučava evoluciju cveća – mogao je da pomogne da se malo rasvetli situacija.

Biljka o kojoj je reč poznata je kao zelena cvetna ptica ili kraljevska cvetna ptica. Crotalaria cunninghamii je latinski naziv zapanjujuće biljke. To je član porodice mahunarki koja uključuje slanutak i lucerku. Višegodišnji grm je poreklom iz unutrašnjosti severne Australije, gde uspeva duž peščanih dina. Njegove veze sa Australijom su prilično ironične, s obzirom da tamo ne živi nijedan kolibri.

Autohtoni Australijanci su cenili cvet, ali svakako ne zbog njegove ukrasne vrednosti. Zelena cvetna ptica ima medicinsku upotrebu, a Aboridžini je koriste za ispiranje očiju kod lečenja infekcija.

Crotalaria cunninghamii za oblik svojih cvetova zapravo duguje zajedničkoj anatomskoj osobini mahunarki. Mnogi imaju papilionaste cvetove, koje karakterišu nepravilni skupovi od pet latica i velika gornja latica poznata kao baner. Iako je Darvin pretpostavio da se neobičan oblik razvio pod selektivnim pritiskom pčela oprašivača, to ne znači da same pčele misle da oprašuju ptice. Da je to bio slučaj, biljka nikada ne bi preživela.

U stvari, malo je verovatno da bi bilo koje neljudsko stvorenje zamenilo cveće za ptice. Ovakva iluzija karakteristična je samo za ljude, ono što doživljavamo kada gledamo fotografiju je nešto što se zove simulakrum. Slično iluziji koju vidimo kada gledamo trompe-l’oeil slike, naše oči nas varaju da vidimo predstavu objekta koji zapravo nije prisutan.