Skip to main content

Ovo izuzetno simpatično stvorenje zove se Ili pika i otkriveno je pre 40 godina, a sledeci put primećeno tek 20 godina posle toga. Ovo je takođe jedan od najređih i najugroženijih sisara na svetu. Zbog retkosti vrste, naučnici znaju vrlo malo o njoj. Ovi simpatični „medvedići“ su daleki rođaci zečeva, što objašnjava duge uši zbog kojih se pitate kakvu vrstu zeca vidite.

Ili Pika je prvi put otkrivena 1983. u planinskom lancu Tjenšan koji se nalazi na severozapadu Kine. Posle dve decenije, zaštitnik prirode po imenu Li Vejdong otkrio je i snimio stidljivo stvorenje kamerom.

Nažalost, prema gospodinu Li Vejdongu, broj vrsta je opao za skoro 70% od ranih 80-ih, na manje od 1.000 jedinki koje su ostale u divljini. On i njegovi volonteri s ljubavlju nazivaju prelepu vrstu „magični zec“. Oni sumnjaju da bi njegova populacija mogla opadati zbog globalnog zagrevanja.

Li Vejdong je rekao za CNN: „Otkrio sam vrstu i posmatrao sam kako postaje ugrožena. Ako nestane preda mnom, osećaću se tako krivim.”

Kada je video da niko nije voljan da pomogne ovim ljupkim malim stvorenjima, Li je odlučio da učini nešto da im pomogne. Godine 2014. organizovao je tim od 20 volontera u pokušaju da uđe u trag simpatičnoj životinji kako bi utvrdio njen broj i pomogao u očuvanju ove ugrožene vrste.

Vejdong se rano penzionisao da bi proučavao ove životinje, ali sa skoro 60 godina nije bio u mogućnosti dugo da se penje na podmukle planine Tjenšan. „Imam skoro 60 godina i uskoro neću moći da se popnem na planine Tjenšan. Tako da se zaista nadam da će neka organizacija naterati ljude da proučavaju i štite Ili Piku“, dodao je konzervator.