Skip to main content

Sigurno ste gledali ili barem čuli za blokbaster Avatar. Sada pretpostavite da je svet koji ste videli na ekranu stvaran. Pokušajte da se zamislite u centru prekrasnih plutajućih planina. Koliko god to izgledalo neverovatno, postoji mesto u Kini gde možete ući u Pandorin ekosistem (zamišljena lokacija iz filma) i istražiti ga.

Istina je! Ovaj pejzjaž zaista posoji i nalazi se u centralnoj Kini, u Nacionalnom parku Žijangžije.

Znajući da ovaj skriveni dragulj nije dobro poznat, daćemo vam neke dodatne informacije o njemu, kako biste ga vi i vaši najmiliji mogli da stavite na svoju listu želja i posetite ga jednog dana.

Dobrodošli u Žijangžije

Žijangžije je mali kineski grad u provinciji Hunan. Njegova udaljena pozicija u centralnoj Kini, daleko od bilo koje druge poznate turističke atrakcije, čini ga retkim odredištem za većinu zapadnih posetilaca Zemlje zmajeva.

Iako je Žijangžije najpoznatiji po svom veličanstvenom nacionalnom parku, Nacionalnom parku Zhangjiajie, grad je mnogo više od skupa planina koje su proslavile film Avatar. Zapravo, postoji mnogo pešačkih staza koje možete izabrati, kao i bogata istorija koju treba istražiti.

Skoro 3.000 kamenih vrhova se uzdiže i oko 800 potoka vijuga u području Nacionalnog parka Žijangžije.

Plutajuće planine Žijangžije

Sada je vreme da vas odvedemo u Pandoru, fantastičnu zemlju plutajućih planina koju je proslavio američki film Avatar. Putovanje u svemir je koncept koji je teško zamisliti, a koliko je široj javnosti poznato, to je za sada moguće samo u fikciji, ali planine prikazane u Avataru jesu stvarne! (samo ne lebde iznad zemlje). Uprkos činjenici da ne lete nebom, planine Aleluja (kako se zovu u filmu) ipak deluju veličanstveno kada se gledaju izbliza, prema mišljenu mnogih čak i bolje nego na bioskopskom ekranu.

Nacionalni park Žijangžije je skriveni dragulj Kine

Od 1992. godine, Nacionalni park Zhangjiajie uvršćen je na Uneskovu listu, i kao takav zaslužuje da ga posete turisti iz celog sveta koji žele da krenu na pešačenje koje oduzima dah usred visokih stena.

Granitni stubovi razasuti po celom području mogu dostići visinu od preko 1000 metara, koji traže kompetentnog fotografa i planinski dron kako bi dobili snimak koji se retko može snimiti u životu.

Od ključne važnosti je da posetite Žijangžije u pravo doba godine, jer grad može biti maglovit i vlažan veći deo godine (neki kažu i preko 200 dana).

Idealno vreme za posetu je proleće (od marta do maja). Prelepo je doba godine za boravak napolju, posebno na planinama Aleluja. U martu postaje toplije i šuma oživljava. Izbeći ćete velike gužve jer proleće ovde nije vrhunac sezone, što vam omogućava da uživatejoš više.

Jul je najtopliji mesec u Žijangžijeu i biće prevruće za vas. Leto je vruće i zagušeno uopšte, pa izbegavajte planiranje svog odmora između juna i avgusta.

U jesen (od septembra do novembra), kao i proleće, vreme može biti veoma lepo. Kiše je manje, temperature su prijatne, ali, u parku može biti veća gužva.

Iako park izgleda potpuno fascinantno kada je prekriven snegom zimi, tada je previše hladno i opasno zbog prevelikih snežnih padavina.

Pošto je ovo tako veliki park, postoji mnogo različitih mesta za istraživanje.

Scena iz filma Avatar:

Evo 5 najboljih znamenitosti koje ne biste trebali propustiti:

#1 Planina Tianzi

Sa visinom od 1262,5 metara, ovo je jedan od najviših vrhova Nacionalnog parka Žijangžije . Nalazi se u severoistočnom delu parka i dočekaće vas sa spektakularnim vidicima. Za planinare, ovo je pravo mesto!

#2 Planina Tianmen

Planina Tianmen, takođe poznata kao duša Žijangžijea, biće jedan od vrhunaca vašeg putovanja. Njegova visoka visina od 1.519 metara oduzeće vam dah, posebno ako žičarom odete do vrha.

#3 Stakleni most Velikog kanjona Žijangžijea

Još jedna atrakcija koju morate videti je stakleni most Velikog kanjona Žijangžije, koji je najduži i najviši most na svetu. Zamislite da šetate preko 430 metara dugačkog mosta sa staklenim dnom koji visi 300 metara iznad nivoa doline! Nešto što će vas nesumnjivo oduševiti.

#4 Bailong lift

Upravo ste pročitali o najdužem i najvišem mostu na svetu; sada je vreme da čujete o najdužem liftu na otvorenom na svetu. Zove se Bailong ​​lift i nalazi se usred Nacionalnog parka Žijangžije. Visok je 326 metara i vodi vas preko zadivljujuće litice sa prekrasnim pogledom. Od milja je prozvan “nebeski lift hiljadu zmajeva”. Može poneti 50 ljudi odjednom, a putovanje traje manje od 2 minuta. Budite oprezni ako se plašite visine.

#5 Juanjiajie

Ovu jedinstvenu lokaciju, u kojoj se nalazi zadivljujući lift Bailong, ne treba propustiti. Juanjiajie se nalazi na suprotnoj strani planine Tianzi i popularna je destinacija za fotografe koji žele da snime neke od najlepših pogleda na planine.

Fantastična žičara Nacionalnog parka Žijangžije

Zahvaljujući kineskoj tehnologiji ili smelosti, napravljena je žičara da poveže grad sa planinskim vencem. Tvrde da je to najduža vožnja žičarom na svetu, koja vas vodi na više od 800 metara iznad nivoa zemlje. Tada ćete imati priliku da hodate vijugavim stazama koje idu vertikalno uz liticu. Ako se plašite visine, ovo je nabolji način da se suočite sa svojim strahovima.