Skip to main content

Ako planirate da vidite samo jedan glečer u svom životu, onda odaberite upravo ovaj! Evo jednog kratkog vodiča koji će vas upoznati sa lepotama glečera Perito Moreno, kao i predlozima o tome šta ne smete propustiti kada ga posetite…

Glečer Perito Moreno u Nacionalnom parku Los Glaciares, možda najveličanstveniji glečer na svetu, je fenomen koji se mora videti i koji je vrhunac za mnoge na luksuznom putovanju u Argentinu. Posmatranje nežno plavog leda kako se odvaja od glečera i uranja u ledeno polje ispod, čini se da nikada nije zastarelo od upisa ovog glecera u UNESCO-a pre 40 godina.

Nastavite da čitate da biste otkrili više o jednom od najlepših prirodnih čuda Argentine koje oduzima dah…

Glečer ekstrema

Perito Moreno je „najživlji“ glečer Patagonije, koji klizi brzinom od otprilike dva metra dnevno na jezeru Argentino. Naučnici smatraju da je ovaj glečer star oko 18 000 godina. Izvanredna geologija ovog glečera se često pominje, jer je dugačak skoro 30 kilometara, širok 5 kilometara i ima ledene zidove visine preko 60 metara. Spektakl je definitivno jedinstven, bilo da ga doživite peške ili malim čamcem.

Glečer Perito Moreno je jedan od samo tri glečera na svetu koji se ne povlači i jedini je ledeni zid na svetu koji napreduje.

Bezbroj plavih nijansi

Glečer Perito Moreno, sa svojim visokim vrhovima, misterioznim tunelima i spektakularnim pukotinama, tera nas da preispitamo naše sinonime – izraz „plavo“ neće biti dovoljan da opiše sve boje koje se vide u njemu. Postoje razne varijante – od najsvetlijih, skoro providnih, do najtamnijih.

Prozirno plavi potok:

Koja je lokacija glečera Perito Moreno?

Ovo čudo prirode, verovali ili ne, zapravo nije ni blizu svog imenjaka,grada Perito Morena – nalazi se nekih 500 km južno od njega. Glečer Perito Moreno, kao i istoimeni grad, dobio je ime po argentinskom istraživaču Fransisku Morenu, koji je bio ključan u graničnom sporu između Argentine i Čilea u 19. veku. Štaviše, izraz “perito” se odnosi na njegov nadimak (španski žargonski izraz koji znači “ekspert”).

Umesto toga, masivni glečer je ušuškan u Nacionalnom parku Los Glaciares na jugozapadu argentinske Patagonije. Nije ni čudo što Nacionalni park, sa 600.000 hektara glacijalnih jezera, strmih planinskih vrhova i Magelanovih šuma, toliko dugo ponosno zauzima mesto na Uneskovoj listi svetske baštine.

Šta razlikuje glečer Perito Moreno od drugih glečera?

Glečeri nastaju kada se velika količina snega taloži brže nego što se topi, ostavljajući za sobom ogromnu masu smrznutog leda. Ova masa tokom milenijuma postaje toliko zbijena  da se formira ledena reka, ostavljajući ove prelepe glečere isprekidanim širom zemlje.

Dok se većina glečera širom sveta povlači, argentinski glečer Perito Moreno jedan je od retkih koji napreduje. To implicira da kako se glečer širi, pukotine u ledu se pojavljuju na glečeru, uzrokujući da se komadi leda odlome i udare u ledeno polje ispod. Kako se ovi ogromni komadi leda odvajaju od glečera, oni se progresivno urezuju u jezero Argentino, praveći naslage velikih ledenih bregova.

Kada treba da idete na glečer Perito Moreno?

Vreme u Patagoniji ima reputaciju prevrtljivog, ali bilo kiša ili sunce, svaki centimetar terena ovde oduzima dah. Najlepše vreme je između novembra i marta, kada ćete osetiti letnje sunce i više temperature, ali februar bi možda bio favorit. U tom periodu možete pobeći od gužve, dobiti najlepši pogled na glečer i iskoristiti mnoge druge aktivnosti u blizini.

Pređite glečer Perito Moreno peške

Sigurno je da ćete videti glečer Perito Moreno, ali planinarenje po njemu ne smete propustiti. Opremite se derezama i prodjite brzu obuku pre nego što zakoračite na led da biste prošetali glečerom, prolazeći pored fluorescentnih glacijalnih jezera i potoka, u pratnji stručnog vodiča.

Pešačenje glečerom:

Posmatranje ptica u šumi

Istražite šume u okolini glečera, zajedno sa profesionalnim ptičarem i naučite o jedinstvenoj argentinskoj flori i fauni. Imaćete priliku da vidite razne lokalne vrste, uključujući andske kondore, orlove i flamingose. Naići ćete na razna lokalna stvorenja kao što su zečevi, armadilosi i tvorovi dok istražujete prirodu, i saznaćete o njihovoj ulozi u patagonijskom lancu ishrane.

Vožnja kajaka u ledenoj vodi

Za nešto malo jedinstvenije, ali i za veće avanturiste ekskluzivno iskustvo je kajakštvo u svežoj otopljenoj vodi ispod glečera Perito Moreno . Nakon temeljne bezbednosne obuke zaplovite vodom i doživite jedinstvenu perspektivu ledenih tornjeva iznad. I naravno, pazite na džepove leda koji padaju u vodu ispred vas dok veslate prema glečeru.