Skip to main content

Arktički zečevi (Lepus Arcticus) žive u severnoj Kanadi do Njufaundlenda na istoku i oko obala Grenlanda. Druga slična vrsta, planinski zec (Lepus timidus) se nalazi u arktičkoj Evropi i Aziji, obe su životinje arktičkog kruga, moguće je da obe zapravo pripadaju istoj vrsti. Ove vrste specifične su po tome da menjaju boju krzna u zavisnosti od godišnjeg doba, od smedjeg u letnjem periodu do gustog snežno belog krzna zimi.

Neke informacije o arktičkim zečevima:

Izgled

Ovi zečevi dostižu težinu od 2,5  do 7 kg, ženke su obično veće od mužjaka. Dugački su 48 do 68 cm, i imaju kratak rep od 3-8 cm.

Sezona razmnožavanja

Sezona parenja traje od aprila do sredine septembra, obično imaju jedno ili dva legla godišnje sa 5 do 6 beba zečeva u isto vreme. Udubljenja u zemlji ili ispod stena predstavljaju sklonište gde se gradi gnezdo, obično obloženo mahovinom, krznom i travom. Novorodjenu mladunčad ženka ostavlja i vraća se da ih hrani mlekom otprilike svakih 18 sati, a potpuno se odbijaju od sisanja nakon 8-9 nedelja. Mladi od godinu dana spremni su za razmnožavanje sledeće godine. Arktički zečevi imaju tendenciju da se raseju tokom sezone parenja, jedinke se uparuju i prisvajaju teritoriju za parenje, mužjaci mogu imati više od jednog partnera. Imaju brzu sposobnost reprodukcije i uvećanje ukupne brojnosti.

Procenjena svetska populacija

Nije poznata, jer se razmnožavanje malo nadgleda. Populacija prolazi kroz ciklična kolebanja.

Čime se hrane

Ove životinje su uglavnom biljojedi, iako mogu delovati kao svaštojedi, zato što jedu širok spektar hrane, mahovine, lišajeve, pupoljke, bobice, lišće, korenje, drvenaste biljke, morske alge i koru u zavisnosti od godišnjeg doba i dostupnosti. Tokom zime, oni će kopati po snegu da bi pronašli zakopanu hranu. Poznato je da jedu ribu i drugo meso, takodje jedu sneg da bi dobili vodu.

Stanište i rasprostranjenost

Arktički zec živi uglavnom iznad severne linije drveća u arktičkoj tundri, iako se neki zimi sele ispod linije drveća. Žive na visinama do 900 m. Ne možete ih naći na morskom ledu jer su biljojedi koji zavise od kopnenih biljaka za hranu.

Faktori koji ih ugrožavaju

Brojne su životinje koje love arktičkog zeca: arktički vuk, arktička lisica, crvena lisica, sivi vuk, ris, snežna sova, soko, hermelin i kanadski ris. Manji predatori kao što su hermelin, snežna sova i arktička lisica obično hvataju mlađe zečeve. Arktički zec je bio istorijski važan Indijancima koji su ih lovili zbog krzna da bi napravili odeću, i za hranu. Takav lov i dalje traje, mada pogađa samo mali deo populacije (oko 5%) i verovatno nema uticaja na ukupan broj.