Skip to main content

Pustinja Rub al Khali zauzima oko trećinu Arapskog poluostrva na jugu. Na arapskom znači “Prazna četvrt”. Dobila je to ime jer je to ogroman deo neprekinute peščane teritorije koja je hiljadama godina bila neosvojiva za kraljeve, avanturiste i nomade.

Interesantna za turiste

U regiji koju definisu pustinje, Rub al Khali je postao poznat po tome što je bio posebno zastrašujuć i negostoljubiv. No, iako to možda nije mesto za izgradnju grada, postalo je atrakcija za pustolovne putnike koji žele doživeti pravo prirodno čudo.
Samu veličinu pustinje Prazna četvrt teško je shvatiti. Pokriva 650.000 kvadratnih kilometara. To znači da je Rub al Kali 60 hiljada kvadratnih kilometara veći od Francuske! Ovo zapanjujuće poređenje olakšava uvid u to kako je Prazna četvrt zaslužila titulu najveće neprekidne pustinje na Zemlji!

Svako ko poseti Rub Al Khali mora imati na umu da ponese puno vode. Prazna četvrt dobija samo 3 centimetra kiše godišnje. Zbog ove pustinje Dolina smrti i njenih 6 centimetara padavina godišnje izgledaju mokro! Ovo područje je jedno od najsušnijih mesta koje možete naći na zemlji, a samim tim i jedno od najmanje naseljenih. Ovo ga čini savršenim mestom ako želite da pronađete mir i tišinu.

Surovi uslovi

Pustinja je proterivala naseljenike hiljadama godina. Dok su trgovci kroz istoriju pešačili kroz Rub Al Kali u potrazi za bogatstvom, ogromna pustinja je uvek bila negostoljubiva za stalno prisustvo ljudi. Jedna legenda kaže da je čitav grad izgubljen u pesku Prazne četvrti. Poznat kao „Atlantida peska“, Ubar, i Iram, mnogi su ga tražili, ali niko ga nikada nije našao. Logika kaže da se nijedno trajno naselje ne bi moglo izgraditi bez upotrebe moderne tehnologije, ali avanturisti i dalje traže znake civilizacije koju je progutao pustinjski pesak.

Kao sa druge planete

Poseta Praznoj četvrti je kao putovanje na drugu planetu. Jedna od reči koje se najčešće koriste za opisivanje ove pustinje je „onozemaljski”. Kada pređete van zgrada, dalekovoda i ulica, ostajete suočeni sa netaknutim pejzažom koji izgleda kao nešto iz naučnofantastičnog filma. Pustinja je korišćena kao okruženje za filmove Ratovi zvezda i Matriks. Autori poput H.P. Lavkraft, Frenk Herbert i Klajv Barker takođe su crpli inspiraciju iz pustinje dok su stvarali sopstvene svetove mašte. Ako želite da napustite zemlju koju poznajete, a da ne morate da postanete astronaut, onda je putovanje u Rub Al Khali druga najbolja stvar.

Kampovi na otvorenom

To je mesto za pronalaženje nekih od najboljih kampova na otvorenom na svetu. Rub al Khali je jedna od retkih preostalih lokacija na svetu gde kamper može doživeti spavanje pod zvezdama. Svetlosno zagađenje otežava većini nas da jasno vidimo zvezde. Tek kada pobegnete od civilizacije i otputujete u neprekidni deo prirode kao što je Rub al Kali, konačno ćete videti sve zvezde koje su naši preci videli kada su gledali u nebo.

Prazna četvrt nam omogućava da svedočimo prirodi u njenom najčistijem obliku. Pustinja je, ironično, oaza prirode u svetu u kome dominiraju beton i modernost. Iskorak izvan običnog života u Praznu četvrt je transcendentno iskustvo. Svako ko je iskusio Rub Al Khali naučio je da vidi prirodu u njenoj istinskoj, neukroćenoj veličanstvenosti.