Skip to main content

Pećina Jeita je zapravo pećinski sistem koji se proteže oko 9 kilometara kroz planine, 18 km severoistočno od Bejruta u Libanu. Jeita pećina je jedno od najvećih prirodnih čuda, koje je 1836. otkrio sveštenik Vilijam Tomson; a otvorena je kao turistička atrakcija 1969.

Tokom građanskog rata, pećine su korišćene kao skladište municije. Sada međusobno povezane, kraške krečnjačke pećine nalaze se u dolini Nahr al-Kalb u okviru lokaliteta Jeita. Iako je bila naseljena u praistorijskim vremenima, donja pećina nije ponovo otkrivena sve do 1836. godine. Može se posetiti samo čamcem jer kanališe podzemnu reku koja obezbeđuje svežu pijaću vodu za više od milion Libanaca. Ove niže pećine se uvek istražuju malim čamcem i zatvaraju se kada nivoi poplava porastu previsoko. Međutim, izvanredna gornja pećina ostaje otvorena tokom cele godine i istražuje se peške ili žičarom. Ima strateški pozicionirana svetla u boji koja prikazuju stalaktite i stalagmite u svoj njihovoj kristalnoj veličini. Štaviše, u gornjim galerijama se nalaze najveći poznati stalaktiti na svetu, sastoje se od niza komora, od kojih najveći ima visinu od 130 metara.

Libanski speleolozi otkrili su gornje galerije 60 metara iznad donje pećine 1958. godine. One su opremljene pristupnim tunelom i nizom stazica kako bi se omogućio siguran pristup turistima bez narušavanja prirodnog pejzaža. Ali imajte na umu da nije dozvoljeno fotografisanje. Pećina Jeita je libanski nacionalni simbol i najpoznatije turističko mesto, igra imperativnu ulogu u društvenoj, ekonomskoj i kulturnoj oblasti u zemlji. Pećina je bila jedna od 14 najboljih finalista u takmičenju Novih 7 čuda prirode.

Pećine Jeita su rastvorene kraške pećine, nastale tokom više od milion godina usled rastvaranja krečnjaka, rastvorenog kišnicom i podzemnom vodom napunjenom ugljenom kiselinom. Dakle, kada su na krečnjaku, koji je prvobitno bio vodootporan, nastale pukotine usled tektonskih sila, voda je curila u stenu i počela da širi pukotine i rastvorene pećine unutar Jeite.

Pećina Jeita je najduža istražena pećina u Libanu, koja godišnje ugosti oko 280.000 posetilaca. Jeita je geološki najduži pećinski kompleks na Bliskom istoku, pećine pružaju tunel ili put za izlazak do podzemne reke, koja je glavni izvor pijaće vode Nahr al-Kalba. Pećina Jeita emituje protok vode od 1-2 m3 / s, koji obezbeđuje svežu vodu za piće za milion i po stanovnika glavnog grada Bejruta. Međutim, zagađenje vode, zbog domaćeg i poljoprivrednog oticanja, i dalje predstavlja ozbiljan problem jer je nedavna analiza otkrila sve veće prisustvo koliformnih bakterija.

Ime pećine se mnogo puta menjalo od njenog otkrića. U početku se zvao Grottoes of Nahr al-Kalb, takođe poznat kao Jehita, i na kraju Jeita što znači „voda koja buči“. Nahr al-Kalb je ime reke koja protiče kroz pećine. Pećina Jeita sadrži mnogo turističkih atrakcija koje izazivaju uživanje i divljenje posetilaca. Glavne atrakcije uključuju žičare, voz, minijaturni zoološki vrt, bašte i mnoge skulpture.