Skip to main content

Mrtvo more (More smrti ili Lotovo more), smešteno je izmedju Izraela i doline Jordana. Najdublje je visokoslano jezero na svetu, koje se nalazi na najnižoj prirodnoj tački na površini Zemlje.

Na hebrejskom jeziku Mrtvo more se zove Yam ha-Melah, što znači, „more soli“, ili Yam ha-Mavet, što znači „more smrti“. Mrtvo more nalazi se oko 400 m ispod nivoa mora. Njegova najveća dubina je 330 m, najveća širina je 16 km, a najveća dužina 67 km. Površina Mrtvog mora je 810 km². Ovo čudo prirode dosta je manje u odnosu na svoju prvobitnu veličinu, a predviđa se da će vremenom i nestati. Zbog toga dodajte ovu destinaciju na spisak mesta koje bi trebalo obići. Mrtvo more je najslanije more na svetu, ali i najveća depresija u svetu. Na nekim mestima grudve soli plutaju po površini kao slomljene sante leda.

Najveća prirodna banja na svetu

Mrtvo more je hiljadama godina privlačilo posetioce iz celog sveta. Slana voda i blato na obali Mrtvog mora sadrže mnogo minerala za koje se smatra da su medicinski korisni i terapeutski zdravi.
Drevni Egipćani su koristili blato u procesu mumifikacije, koje se koristi i danas, jer je izrazito bogato mineralima, a sama Kleopatra, koja je uživala u kozmetičkim proizvodima, spravljenim od produkata Mrtvog mora, naredila je da se duž obale proučavaju resursi koje ova lekovita slana voda nudi.

Kada zaplivate u njemu glava i ramena će vam uvek biti iznad vode, tako da će najzadovoljniji biti neplivači. Ova slana voda blagotvorno deluje na kožu, jer se u moru nalaze minerali korisni za čoveka: natrijum, kalijum, magnezijum, brom. Na dnu mora je glina, koju posetioci mažu na sebe radi lekovitih svojstava.

Zašto ga zovu Mrtvo more?

More se zove mrtvo, jer u njemu, pošto sadrži velike količine soli, nema ribe niti drugih vodenih organizama koji obično žive u morima. Prisutan je jedino veoma mali broj bakterija i mikrobskih gljivica. Ali su zato okolne planine dom mnogim životinjskim vrstama, uključujući kamile, kozoroge, zečeve, šakale, lisice, pa čak i leoparde. Stotine vrsta ptica takođe naseljavaju ovu oblast.