Skip to main content

Gil Perez je vojnik koji se navodno 1593. godine teleportovao u Meksiko sa Filipinskih ostrva koja su udaljena 9000 nautičkih milja.

Misteriozni slučaj Gila Pereza

Gil Perez je bio španski vojnik filipinske Civilne Garde koji se navodno iznenada pojavio na Plaza Maior u Meksiko Sitiju, više od 9.000 nautičkih milja od Manile, Filipinska ostrva, gde se navodno nalazio 24. oktobra 1593. Nosio je uniformu čuvara guvernerove palate na Filipinima, i tvrdio je da nema pojma kako je stigao u Meksiko. Neki istoričari sumnjaju u tačnost priče, koja se u pisanoj formi pojavljuje tek jedan vek nakon navodnog događaja.

Perez je tvrdio da je nekoliko trenutaka pre nego što se našao u Meksiku bio na straži u Manili u guvernerovoj palati. Priznao je da, iako je bio svestan da više nije na Filipinima, nije imao pojma gde je i kako je tamo stigao. Rekao je da su nekoliko trenutaka pre nego što je stigao tamo, njegovu ekselenciju, guvernera Filipina, Gomeza Pereza Dasmarinasa, ubili kineski pirati. Objasnio je da je posle dugih sati na dužnosti u Manili osetio nesvesticu, naslonio se na zid i zatvorio oči; rekao je da je otvorio oči par sekundi kasnije i da se nakon toga našao na sasvim drugom mestu.

Kada mu je objašnjeno da je sada u Meksiko Sitiju, Perez je odbio da poveruje rekavši da je primio naređenja 23. oktobra ujutru u Manili i da je zbog toga nemoguće da 24. uveče bude u Meksiko Sitiju. Vlasti su Pereza ​​stavile u zatvor kao dezertera i zbog mogućnosti da je možda bio u službi Satane. Najsvetiji sud inkvizicije ispitao je vojnika, ali sve što je mogao da kaže u svoju odbranu je da je otputovao od Manile do Meksika „za manje vremena nego što je potrebno petlu da zapeva”.

Dva meseca kasnije, stigle su vesti sa Filipina , potvrđujući činjenicu da se Dasmarinas 23. oktobra bukvalno borio sekirom protiv kineskih pirata, kao i druge detalje fantastične priče misterioznog vojnika. Svedoci su potvrdili da je Gil Perez zaista bio na dužnosti u Manili neposredno pre dolaska u Meksiko. Štaviše, jedan od putnika na brodu je prepoznao Pereza ​​i zakleo se da ga je video na Filipinima 23. oktobra. Gil Perez se na kraju vratio na Filipine i zauzeo svoju nekadašnju poziciju čuvara palate, živeći od tada život naizgled bez bitnih događaja.