Skip to main content

U popodnevnim satima 24. novembra 1971. neupadljiv čovek koji se zove Den Kuper prišao je šalteru Northvest Orient Airlines-a u Portlandu, Oregon. Koristio je gotovinu da kupi kartu u jednom pravcu na letu 305, na putu za Sijetl, Vašington. Tako je počela jedna od velikih nerešenih misterija u istoriji FBI.

Kuper je bio miran čovek, izgledao da je u srednjim 40-im, nosio je poslovno odelo sa crnom kravatom i belom košuljom. Naručio je piće – burbon i sodu – dok je čekao da avion poleti. Nešto posle 15:00, on je stjuardesi dao poruku u kojoj je naznačio da ima bombu u aktovci i želeo je da ona sedne sa njim.

Zapanjena stjuardesa je uradila kako joj je rečeno. Otvarajući jeftinu ataše torbicu, Kuper joj je pokazao na prvi pogled masu žica i štapića crvene boje i zahtevao od nje da zapiše šta joj je rekao. Ubrzo je uputila poruku kapetanu aviona u kojoj je zahtevala četiri padobrana i 200.000 dolara u novčanicama od dvadeset dolara.

Kada je avion sleteo u Sijetl, otmičar je zamenio 36 putnika koje je kidnapovao, za novac i padobrane. Kuper je zadržao nekoliko članova posade, a avion je ponovo poleteo. Naredio je da odredi kurs za Meksiko Siti.

Negde između Sijetla i Rina, nešto posle 20 časova, otmičar je učinio neverovatno: iskočio je iz zadnjeg dela aviona sa padobranom i novcem za otkup. Piloti su bezbedno sleteli, ali Kuper je nestao u noći i njegova konačna sudbina je do danas ostala misterija.

FBI je saznao za pljačku i odmah je otvorio opsežnu istragu koja je trajala mnogo godina. Do petogodišnjice otmice, razmotreno je više od 800 osumnjičenih, i eliminisano sve osim dvadesetorice iz razmatranja.

Jedna osoba sa liste, Ričard Flojd Mekoj, i dalje je glavni osumnjičeni među mnogima. Mekoj je uhapšen  zbog slične otmice aviona i bekstva padobranom manje od pet meseci nakon Kuperovog leta. Ali Mekoj je kasnije isključen iz optužbe jer nije odgovarao gotovo identičnim fizičkim opisima Kupera koje su dale dve stjuardese.

Možda Kuper nije preživeo svoj skok iz aviona. Na kraju krajeva, padobranom koji je koristio nije se moglo upravljati, njegova odeća i obuća nisu bili pogodni za grubo sletanje, a on je skočio u šumovitu oblast noću – što je opasan podvig čak i za iskusnog profesionalca, a Kuper prema dokazima to nije bio. Ova teorija je dobila dodatni podsticaj 1980. godine kada je mladić pronašao truli paket pun novčanica od dvadeset dolara (ukupno 5.800 dolara) koji su odgovarali serijskim brojevima novca za otkup.

Odvažna otmica i nestanak ostaju intrigantna misterija – kako za policiju tako i za amatere.