Skip to main content

Život i smrt Grigorija Jefimoviča Raspućina obavijeni su mitologijom, što ga čini značajnijom figurom u ruskoj istoriji. Seksualni devijant, mistični iscelitelj, politički saboter i odmetnički monah, misteriozni Raspućin je bio i vređan i poštovan tokom svog života, i postao je žrtveni jarac za različite disidentske grupe tog perioda.

Evo pet mitova i istina o legendarnom sibirskom svetitelju:

1. Imao je mistične moći

Rođen u porodici seljaka u malom selu u zapadnom Sibiru, mladi Raspućin se rano u životu okrenuo veri. Čak i dok je bio dete, među lokalnim stanovništvom se šuškalo da je Raspućin imao određene mistične darove. Oženio se i postao otac nekoliko dece, ali je ipak napustio porodični život u potrazi za pravoslavnom verskom odanošću i pobožnošću. Nakon godina lutanja i verskog učenja, Raspućin je završio u Sankt Peterburgu, sedištu kraljevske vlasti. Preko raznih veza, Raspućin je postao poznat caru Nikolaju i njegovoj ženi, carici Aleksandri. Očajnički želeći da pronađu lek za hemofiliju svog bolesnog sina, jedne noći su pozvali Raspućina. Nakon seanse sa dečakom, izgledalo je da je krvarenje prestalo na neko vreme. Neki istoričari, kao što je Pierre Gilliard, spekulišu da je krvarenje verovatno prestalo kao rezultat Raspućinovog insistiranja da zabrani davanje aspirina (poznatog sredstva za razređivanje krvi), a ne bilo kakvih „mističnih“ moći koje je možda imao. Carica je bila zadivljena i odmah se zalozila za Raspućina kao bliskog savetnika.

2. Bio je seksualni devijant i kraljičin ljubavnik

Priče o Raspućinovim seksualnim podvizima počele su da se šire rano u vreme njegovog boravka na kraljevskom dvoru, jer se videlo da je njegovo ekscentrično ponašanje – poput opijanja i posećivanja javnih kuća – u sukobu sa njegovom verskom pobožnošću. Prema nekim istoričarima koji veruju da je Raspućin možda bio član ili barem pod uticajem verske sekte Hlist, takvo grešno ponašanje ga je približilo Bogu. Međutim, iako se često zabavljao u salonima, nema dokaza koji bi sugerisali da je Raspućin bio manijak zaluđen seksom koji je imao tajnu aferu sa ruskom kraljicom. Slično kao i ostatak njegovog života, njegovo ponašanje u ovoj oblasti bilo je preuveličano.

3. Bio je tajni vladar Rusije

Zbog njegovog stalnog prisustva na kraljevskom dvoru, šuškalo se da se Raspućin ponašao kao gospodar lutaka nad kraljevskim parom. Aleksandrina sve veća zavisnost od Raspućina i njegove očigledne isceliteljske sposobnosti sa njenim hemofiličnim sinom samo su pogoršale ove glasine. Povremeno je monah nudio vojne savete kao i medicinsku pomoć, ali njegove ideje nikada nisu bile korisne za rusku vojsku ili lično za cara Nikolaja. U stvari, nakon što je car Nikolaj preuzeo ličnu kontrolu nad svojom vojskom 23. avgusta 1915, po savetu Raspućina i carice Aleksandre, car je postao glavni krivac za poraze na bojnom polju Rusije. U međuvremenu, dok se car u gostima borio, carica je učvrstila vođstvo. Ovde se mit približava istini. Iako je carica bila glavna, Raspućin je imao veliku moć kao njen savetnik. Mistični iscelitelj nije gubio vreme postavljajući sopstvene crkvene službenike i druge javne službenike.

4. Bilo ga je nemoguće ubiti

Raspućinovo ponašanje i uticaj postali su simbol svega negativnog u ruskoj politici i društvu tog vremena. Čak i pre njegovog konačnog ubistva, vršeni su i drugi pokušaji da ga ubiju. U junu 1914, prosjakinja je ubola monaha u stomak, tvrdeći da zavodi nevine. Raspućin se potpuno oporavio, iako je izgubio mnogo krvi i bio blizu smrti nakon incidenta. Dve godine kasnije, grupa plemića predvođena čovekom po imenu Feliks Jusupov je skovala zaveru da se jednom zauvek otarasi svetog čoveka. Jusupov je 30. decembra 1916. pozvao Raspućina da večera u njegovoj kući. Posle obilnog obroka, usledilo je vino i desert, u koji je, navodno, stavljen otrov. Muškarci su gledali kako, zadivljujuće, Raspućin nije pokazao nikakve simptome da otrov deluje na njega. Muškarci su nastavili da pucaju u Raspućina, koji je, prema legendi, još uvek udahnuo nakon salve metaka i umro je tek pošto je bačen u ledeno hladnu reku da se udavi. Međutim, dok su Jusupov i drugi plemići planirali Raspućinovu smrt, izveštaji autopsije pokazuju da u Raspućinovom organizmu nije pronađen otrov i da je izgleda umro od jednog metka u glavu.

5. On je ustao iz mrtvih

Slično kao i priča o njegovom ubistvu, posledice Raspućinove smrti su godinama bile mitologizovane. Prema legendi, nakon što je Raspućinovo otrovano i ubijeno telo bačeno u ledenu reku, izvukla ga je grupa prolaznika, koji su otkrili da je još živ kada su njegovo telo izvukli na obalu reke. Međutim, istina je da je nakon što je Raspućinov već pokojni leš bačen u reku Malu Nevku, bili potrebni dani da policija pronađe telo jer se voda već smrzla po ruskoj zimi, na temperaturi ispod nule. 15. marta 1917. car Nikolaj II abdicirao je sa ruskog prestola kao rezultat Februarske revolucije. Sledeće godine, boljševici su eliminisali poslednje članove dinastije Romanov. Ali mitovi o Raspućinu su se održali a, ispod tih mitova, krije se nešto istine. Nekoliko istoričara je spekulisalo da je Raspućinov uticaj zaista igrao ulogu u preziru prema kraljevskom domu i svemu što je kraljevstvo predstavljalo.

Priča o Raspućinu pokazuje da mitologija zaista može da se proširi i da postane važnija od istine.