Skip to main content

Mona Liza je najpoznatije umetničko delo u istoriji čovečanstva. Milioni posetilaca svake godine dolaze u Luvr da se dive Mona Lizi, koja je postala ideal lepote i savršenstva. Međutim, sa Mona Lizom, Leonardo da Vinči je iza sebe ostavio više od samo portreta žene. Ostavio nam je i jednu od najvećih misterija svih vremena.

Prave okolnosti oko njenog stvaranja ostaju tajna. Do danas niko ne zna ko je zaista bila lepotica sa misterioznim osmehom u remek-delu. Takođe je nejasno kada je Leonardo naslikao portret. Da li ga je nosio sa sobom tokom svog života? Da li je slika u Luvru uopšte prava Mona Liza?

Da Vinči za sobom nije ostavio nikakve skice ili beleške o slici. Postoje samo dva savremena izveštaja o Mona Lizi, i iako se oba izvora smatraju potpuno verodostojnima, oni su u suprotnosti jedan sa drugim. Jedan izveštava da je od da Vinčija 1503. godine Frančesko del Đokondo naručio da naslika portret njegove žene Lize. Drugi tvrdi da je sam umetnik rekao da je portret naslikao godinama kasnije za Đulijana de Medičija. Do danas nije pronađeno rešenje koje bi omogućilo da oba naloga budu tačna. Morale bi postojati dve verzije Mona Lize.

Uz pomoć savremenih forenzičkih metoda, novih izvora i otkrića nove slike, sada je po prvi put moguće potvrditi sve pretpostavke. Odjednom, sve kontradikcije imaju smisla.

Nakon detaljnog ispitivanja, pokazalo se da je ono što se godinama smatralo jednostavnom kopijom Mona Lize ustvari karika koja nedostaje u rešavanju svih misterija.

Njena istorija zvuči kao avantura: „rana Mona Liza“ se prvi put pojavila u Engleskoj 1913. godine, a zatim se preselila u Ameriku i mnogo godina se smatrala beznačajnom kopijom.

U stvarnosti, istraživači su odavno trebali da usmere pažnju na ovaj portret. Prikazuje mnogo mlađu ženu od Mona Lize u Luvru. Gledajući radove u Luvru, postavljaju se pretpostavke kako bi portret mogao predstavljati 24-godišnju ženu koja je u to vreme navodno bila poznata po svojoj lepoti. Jedan od retkih svedoka koji je video Mona Lizu tokom njenog stvaranja rekao je da je to nedovršeno delo koje Leonardo nikada neće dovršiti. Mona Liza koja se sada pojavila takođe je nedovršena. Mnogi drugi detalji i dokazi su u skladu sa izvorima iz tog vremena.

Međutim, forenzička ispitivanja su najverodostojnija i pokazala su da je to zapravo slika iz da Vinčijevog vremena – najverovatnije slikana njegovom rukom.