Skip to main content

Rođen 14. decembra 1503. u Provansi, Nostradamus je zaslužan za predviđanje celokupne svetske istorije od svoje smrti 1566. godine, do danas i nadalje.

U šokantnim posledicama 11. septembra, kada su u Kule bliznakinje udarila dva aviona, ime koje se najviše tražilo na internetu bilo je Nostradamus, verovatno podstaknuto očajničkom potrebom da se pronađe objašnjenje za užasan događaj.

Reputacija astrologa, alhemičara i vidovnjaka iz 16. veka zasnovana je na hiljadu stihova od četiri reda ili „katrena“ koji najavljuju mnoge od najvažnijih i istorijskih događaja na svetu od pogubljenja kralja Čarlsa I do Velikog požara u Londonu, kao i uspon Hitlera i Trećeg rajha. Njegova predviđanja takođe navodno aludiraju na ubistvo predsednika Džona F. Kenedija i bacanje atomske bombe na Hirošimu.

Pošto Nostradamus nikada nije pomenuo konkretne datume za svoja predviđanja, neki kritičari kažu da se važni istorijski momenti mogu prilagoditi tako da odgovaraju njegovim proročkim stihovima. Evo 10 iznenađujućih činjenica o najpoznatijem predskazivaču propasti na svetu.

1. Započeo je život kao trgovac

Pre nego što je Nostradamus postao najpoznatiji vidovnjak na planeti, njegov rani život bio je svakodnevni i konvencionalan. Oženio se u ranim dvadesetim i školovao se za lekara pre nego što je otvorio sopstvenu apotekarsku radnju.

2. Njegova prva proročanstva su proistekla iz tuge

Smatra se je da je tragična smrt Nostradamusove supruge i dece usled izbijanja kuge u Francuskoj bila inicijator koji je Nostradamusa usmerio na put budućeg vernika, koji je kasnije počeo da predviđa događaje.

Tokom ovog mučnog vremena, ožalošćeni Nostradamus je počeo da piše svoja predviđanja, putujući po Evropi. Više od decenije upijao je nove ideje o okultizmu, od jevrejskog misticizma do astroloških tehnika.

Kada se vratio u Provansu, objavio je svoje prvo proročanstvo 1555. godine i ono što je postalo njegovo najveće delo, Les Propheties (Proročanstva), koje je bilo sastavljeno od 942 proročanstava koja su se odnosila na propasti.

3. Njegova slava se širila preko štamparije

“Proročanstva” su imala za cilj da učine Nostradamusa poznatim širom sveta, uglavnom zahvaljujući tadašnjem modernom pronalasku štamparije. U poređenju sa svojim prethodnicima, koji su predviđali usmeno ili putem pamfleta, Nostradamus je imao koristi od nove tehnologije štampanja gde je bilo moguće proizvoditi štampane knjige u velikom obimu i širiti ih Evropom.

Štampari tog vremena su želeli da pronađu bestselere, a teme astrologije i proročanstva su bile popularne, što je Nostradamusovu knjigu učinilo jednom od najčitanijih. Ono što je privuklo čitaoce je njegov jedinstveni stil u kome je pisao kao da mu vizije izbijaju pravo iz uma, mračnim i zloslutnim pesničkim stilom.

4. Stekao je pokroviteljstvo Katarine de Mediči

Katarina de Mediči, italijanska kraljica Francuske između 1547. i 1559. godine, bila je sujeverna i tražila je ljude koji bi joj mogli pokazati budućnost. Nakon što je pročitala Nostradamusovo delo, izvukla ga je iz mračnjaštva i učinila slavnom ličnošću u Parizu i na francuskom dvoru.

Kraljicu je uznemirio poseban katren koji je, kako se činilo, predviđao smrt njenog muža, francuskog kralja Henrija II. To bi trebalo da bude prvi put da je Nostradamus uspešno predvideo budućnost: predvideo je Henrijevu smrt 3 godine pre nego što se ona dogodila.

Mladi kralj Anri je umro 10. jula 1559. On je bio u borbi kada je koplje njegovog protivnika probilo Henrijev šlem, probovši mu oči i grlo. Ova tragična smrt bila je u skladu sa Nostradamusovim neobično tačnim izveštajem, koji je detaljno opisivao dugu bolnu smrt kralja.

5. Plašio se optužbi za veštičarenje

Nostradamusovo jevrejsko poreklo značilo je da je on, u vreme sve većeg antisemitizma i od države i od crkve u Francuskoj, bio svestan da vlasti prate svaki njegov potez zbog činjenja „jeresi“.

Strah od optužbi za bavljenje čarobnjaštvom i vradžbinama, što je za sobom povlačilo smrtnu kaznu, možda je navelo Nostradamusa da napiše svoja predviđanja koristeći kodifikovani jezik.

6. Radio je i kao iscelitelj

Osim što je bio poznat kao „prorok“, Nostradamus je sebe smatrao profesionalnim isceliteljem koji je praktikovao pomalo sumnjive metode lečenja žrtava kuge, poput „puštanja krvi“ i kozmetičkih aparata.

Nijedna od ovih praksi nije funkcionisala niti je poznato da je bilo koja od njegovih metoda lečenja izlečila žrtve kuge.

7. Optužen je za plagijat

U 16. veku, autori su često kopirali i parafrazirali druga dela. Nostradamus je posebno koristio jednu knjigu, Mirabilis Liber (1522), kao glavni izvor za svoja proročanstva. Knjiga, koja je sadržala 24 biblijska citata, imala je ograničen uticaj jer je napisana na latinskom.

Nostradamus je parafrazirao proročanstva i veruje se da je takođe koristio bibliomantiju, kao inspiraciju za svoja proročanstva (metod kojim se odredjene knjige nasumičnim odabirom pasusa koriste za proricanje).

8. Hitler je verovao u Nostradamusova proročanstva

Nacisti su bili uvereni da jedan od Nostradamusovih katrena aludira ne samo na Hitlerov uspon već i na pobedu nacista u Francuskoj. Videvši proročanstvo kao propagandno oruđe, nacisti su bacili pamflete o njemu avionom iznad Francuske sa ciljem da podstaknu francuske građane da pobegnu na jug, dalje od Pariza i omoguće nesmetan ulazak nemačkih trupa.

9. Predvideo je smak sveta 1999. godine

Od Velikog požara u Londonu do bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki, do ubistva Džona Kenedija u Dalasu, njegovi sledbenici smatraju da je Nostradamus predskazao sve velike svetske događaje od svog vremena do našeg.

Godine 1999. francuski dizajner Pako Raban otkazao je svoje izložbe u Parizu jer je verovao da je Nostradamus prorekao smak sveta u julu te godine. Akcije na berzama su pale, ali ubrzo su se oporavile, a svet je nastavio.

10. Njegove vizije su potpomognute transom

Nostradamus je verovao da je nadaren paranormalnim sposobnostima da dočarava vizije budućnosti. Većina šamana i „vidovnjaka“ koji su tvrdili da imaju vizije koristili su tehnike za pokretanje priviđenja. Nostradamus je imao svoje „okidače“ koji su uključivali ulazak u prostoriju u kojoj bi ga činija tamne vode dovela u stanje nalik transu dok je dugo gledao u vodu.

Sa njegovim poznavanjem halucinogenog bilja, neki tvrde da ih je Nostradamus možda koristio da pomognu njegovim vizijama. Kada bi imao svoje vizije, on bi ih kodifikovao i tumačio kroz intuiciju i mističnu tradiciju Kabale(jevrejsko tajno učenje) i astrologije.