Skip to main content

Bigfut je veliko i misteriozno humanoidno stvorenje. Legende o Bigfutu sežu dalje od zapisane istorije i preplavljuju svet. U Severnoj Americi – a posebno na severozapadu – možete čuti priče o dlakavim muškarcima visokim oko 2,5 metra koji vrebaju po šumi, povremeno plašeći kampere, drvoseče, planinare i slično.

Bigfut je poznat po mnogim naslovima mnogo različitih kultura, iako se ime Bigfut uglavnom pripisuje planinskom zapadnom regionu Severne Amerike. Uobičajeno ime je Saskvoč. Drugi narodi govore o velikom stvorenju sličnom čoveku, ali prožetom posebnim moćima i karakteristikama. Mnoge nacije su se složile da je dlakava utvara glasnik upozorenja, govoreći čoveku da promeni svoje puteve.

Severnoamerički doseljenici počeli su da izveštavaju o ovom misterioznom stvorenju tokom kasnih 1800-ih i 1900-ih, uz povremene pronalaske otisaka stopala, sporadične susrete, pa čak i nekoliko zrnastih fotografija i video snimaka koji su dodavali misteriju. Oni koji tvrde da su videli Veliko stopalo tj. Bigfuta davali su razne opise, od velikog, uspravnog majmuna do pravog dlakavog čoveka, koji ponekad dostiže preko 2 i po metra, koji je moćno građen. Debata i istraživanje se nastavljaju. Čitave organizacije postoje da proučavaju i dokumentuju Bigfuta i dokazuju njegovo postojanje, a grupe redovno pretražuju severozapadne šume, tražeći taj konačni dokaz.

U jednom veoma stvarnom smislu, međutim, Bigfut postoji. Zapadni sektor protivvazdušne odbrane, Nacionalna garda Vašingtona, usvojila je maskotu Bigfuta i radi 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, nadgledajući nebo skoro 73 odsto Sjedinjenih Država i Kanade. Baš kao i Bigfut iz legende, sektor se retko vidi i retko čuje, ali budite sigurni da nastavlja da posmatra i – ako je potrebno – služi kao glasnik upozorenja.