Skip to main content

Izgubljena više od 2.000 godina, grobnica Kleopatre, poslednje egipatske kraljice, dugo je bila izvor intriga za arheologe i javnost. I iako medijski izveštaji sugerišu da je otkriće blizu, šanse da se pronađe Kleopatrina grobnica su prilično niske, kažu stručnjaci.

Velika grobnica

Ljubavnica Julija Cezara i Marka Antonija, koja se našla na gubitničkoj strani rata, Kleopatra se ubila 30. pre Hrista, nakon što ju je zarobio rimski car Oktavijan. To je učinila tako što ju je, prema drevnim piscima, ugrizla zmija otrovnica koja se zove aspid. Sahranjena je sa Antonijem u mauzoleju (velika grobnica), tvrdili su drevni pisci.

Nedavni medijski izveštaji tvrde da su arheolozi na ivici da otkriju ovu grobnicu na mestu zvanom “Taposiris Magna”, koje se nalazi oko 50 kilometara zapadno od Aleksandrije. Poslednjih 15 godina, tim koji je predvodila Ketlin Martinez je istraživao ovo mesto, pronalazeći ostatke koji datiraju iz vremena Kleopatre, uključujući ostavu sa novčićima iskovanih tokom njene vladavine. Slični izveštaji o skorom otkriću grobnice takođe su se pojavili u vestima 2019.

„Bila je boginja“, kaže Martinez. Martinez je otišla u potragu u kompleks hrama koji datira iz vremena Kleopatre i posvećen je drevnom egipatskom bogu Ozirisu i njegovoj ženi, boginji Izidi. Ali da li će je njena teorija odvesti do izgubljene grobnice? Radeći sa timom Egipćana i lokalnih plemena, može li samouki arheolog dokazati da stručnjaci nisu u pravu? Ako je u pravu, Martinez će rešiti jednu od najvećih misterija egiptologije i postati jedna od najvažnijih arheologa u istoriji.

Tokom protekla 2 milenijuma, obalna erozija je značila da su delovi Aleksandrije, uključujući deo u kome se nalazi Kleopatrina palata, sada pod vodom.

Ostaci pronadjeni pod vodom, za koje se veruje da su pripadali Kleopatrinoj grobnici:

Čak i ako grobnica nije pod vodom, postoji velika šansa da je uništena u nekom trenutku u antici ili da je zakopana ispod savremenog razvoja u Aleksandriji, kažu naučnici. “Postoji i velika šansa da je opljačkana i srušena u davna vremena”, dodaju brojni naučnici.