Skip to main content

Svi su čuli priče o Bermudskom trouglu – misteriozne priče o brodovima i avionima koji nestaju u ovoj zloglasnoj zoni pričaju se decenijama. Zakoni fizike, paranormalne epizode ​​ili vanzemaljske aktivnosti?

Evo 10 zanimljivih činjenica o ovom fenomenu:

1. Trougao? Kakav trougao? OK, idemo redom. Ne postoje nikakve zvanične informacije o Bermudskom trouglu. To nije registrovana teritorija, a nije ni prikazana na mapama. Ali podrazumeva se da se proteže od Majamija na Floridi do ostrva Bermuda i do San Huana u Portoriku.

2. Misterija od sedamdeset godina. Najraniji slučajevi neuobičajenih nestanaka u ovoj oblasti prijavljeni su 1950. godine – a više od sedam decenija od tada, spekuliše se o stvarnom uzroku brojnih čudnih događaja.

3. Područje je poznato po izuzetno agresivnim i neočekivanim olujama, koje brzo nadolaze i nestaju.

4. Ne oslanjajte se na svoj kompas. Bermudski trougao je jedno od samo dva mesta na Zemlji gde kompas pokazuje na pravi sever (geografski sever), a ne na magnetni sever. Ako se ova varijacija ili greška kompasa ne nadoknadi, brodovi i avioni bi se mogli naći daleko od kursa.

5. To je jedna od najdubljih tačaka na zemlji. U stvari, podvodna topografija područja mogla bi biti faktor u istoriji nestanaka. Prelazi od blago nagnutog kontinentalnog pojasa do izuzetno dubokog pada. Neki od najdubljih rovova na svetu nalaze se u oblasti Bermudskog trougla. Brodovi ili avioni koji tonu u ove duboke rovove verovatno nikada neće biti pronađeni.

6. Osećate li miris gasa? Naučnici su otkrili velike koncentracije gasa metana – zbog raspadajućih morskih organizama – zarobljenih na dnu okeana. Metan se akumulira kao super koncentrisani metanski led, a ako žarište pukne, gas se podiže i izbija na površinu bez upozorenja. Ako se brod nalazi u zoni eksplozije, voda ispod njega odjednom bi postala mnogo manje gusta. Mogao bi potonuti i sediment bi ga mogao brzo pokriti dok se taloži na morsko dno.

7. Izaziva haos sa instrumentima na palubi. Magnetni vrtlozi, tople i hladne struje, mogu stvoriti elektromagnetnu gimnastiku koja utiče na instrumente i vozila. Drugi pominju elektronsku maglu koja bi mogla blokirati i vidljivost i instrumente.

8. Ne diži pogled. Ovo područje ima jednu od najvećih učestalosti viđenja NLO-a, a otmice vanzemaljaca bile su popularno objašnjenje za nestanak. Ali otmice nisu jedina teorija; neki veruju da je to portal za druge planete.

9. Dobrodošli u okean Atlantide. Mnogi pretpostavljaju da je trougao dom izgubljenog grada Atlantide. Prema legendi i spekulacijama, grad Atlantida se oslanjao na posebne energetske kristale koji su bili izuzetno moćni. Teorija je da su ovi energetski kristali u nekom izmenjenom stanju i šalju zrake energije koji zbunjuju navigaciju.

10. Ali sve bi se moglo svesti na prilično jednostavnu činjenicu…
Ovo područje je jedno od najprometnijih za pilote amatere i mornare i jedan od najprometnijih brodskih puteva na svetu. Statistički gledano, više saobraćaja dovodi do više nesreća i nestanaka. Zvuči logično, zar ne?