Skip to main content

Doprinos astronoma amatera otkrićima i razvoju astronomije je nesumnjivo izuzetan.

U vremenu ograničenog budžeta za istraživanja svemira njihova uloga će se možda i povećati. Kućni amaterski teleskopi postaju sve moćniji i jeftiniji, pa sve više ljudi gleda noćno nebo kao hobi. Sledi 6 najvećih istorijskih otkrića astronoma amatera tokom vekova.

Vilijam Heršel je otkrio Uran 1781. godine kao astronom amater

Iako je Vilijam Heršel danas dobro poznat i poštovan astronom, kada je otkrio Uran 1781. godine, on je bio samo amater na tom polju. U stvari, zarađivao je za život kao muzički direktor u Batskom orkestru u Ujedinjenom Kraljevstvu. Heršel je proučavao noćno nebo u potrazi za dvostrukim zvezdama kada je naišao na ono što je mislio da je kometa zbog njenog oblika „fazi diska“. Posmatrao je isti objekat tokom nekoliko noći, primetivši da se objekat kreće presporo da bi bio kometa. U stvari, Heršel je izračunao da se, s obzirom na njegovu svetlost, objekat kretao tako sporo da je morao da se postavi iza Saturna. Ako je zaista bio iza Saturna i još uvek je mogao da ga vidi, iznenada je shvatio da je otkrio (u to vreme) najudaljeniju poznatu planetu u Sunčevom sistemu. To je takođe bila prva otkrivena planeta koja nije bila vidljiva golim okom.

Alan Hejl i Tomas Bop su otkrili kometu u isto vreme 1995.

Iako je Alan Hejl imao doktorat, u astronomiji se i dalje smatrao amaterom. Tomas Bop je, međutim, bio pravi astronom amater u leto 1995. godine, kada je radio kao upravnik jednog gradilišta. Dana 23. jula, životi ovih muškaraca su se isprepleli pošto su obojica otkrili ono što će postati poznato kao Hejl-Bopova kometa – potpuno nezavisno jedan od drugog, ali istovremeno. Obojica su posmatrala jato M70. Svaki je primetio nešto što ranije nije bilo. Obojica su u roku od nekoliko sati shvatili da je to kometa zbog brzine kojom se kretala, i obojica su svoja viđenja predali Centralnom birou za astronomske telegrame Međunarodne astronomske unije. Najbliži pristup komete Zemlji bio je 1997. godine, a neće se vratiti ovde još nekoliko hiljada godina.

42 planete koje su otkrili amateri 2012. godine, uključujući 15 koje bi mogle da podrže život

Krajem 2012. tim astronoma amatera, po imenu Planet Hunters, otkrio je ne manje od 42 planete za koje se ranije nije znalo da postoje. Među njima 15 ih je bilo locirano u zoni Zlatokosa – bile su na idealnoj udaljenosti od zvezde oko koje kruže da bi podržavale život. Jedna određena planeta u ovoj magičnoj zoni, PH2 b, je približno veličine Jupitera, i iako je verovatno prevelika da bi podržavala sam život, postoje spekulacije da bi neki od njenih meseca mogli biti idealno prikladni. Lovci na planete su veoma poštovani u celoj oblasti astronomije i dobili su mnogo priznanja od naučne zajednice za svoj rad.

Lovci na planete takodje otkrivaju planetu sa dva sunca u sistemu četvorostrukih zvezda 2012.

Kada su dva astronoma amatera 2012. godine otkrila planetu veličine Neptuna za koju se činilo da ima dva sunca, koja se takođe nalazila u četvorostrukom zvezdanom sistemu, to je bilo prvo takvo otkriće. Iako sistem višestrukih zvezda nije bio posebno neobičan, planeta na njemu jeste. Članovi Planet Hunter-a Kian Jek i Robert Gagliano otkrili su planetu, nazvanu PH1, u oktobru 2012. Ona kruži oko dva sunca i poređena je sa izmišljenom planetom Tatuin iz filmova o Ratovima zvezda. Otkriće su podržale i potvrdile NASA i druge etablirane organizacije.

Emmanuel Conseil otkriva novu božićnu zvezdu 2015.

Dok je koristio Slooh onlajn opservatoriju na Božić 2015. astronom amater Emanuel Konsejl otkrio je novu zvezdu, koja se u medijskom izveštavanju pominje kao Božićna zvezda. Nova zvezda (ili “Nova”) nastaje kada zvezda “Beli patuljak” usisava vodonik iz obližnje zvezde, koja će na kraju izazvati nuklearnu eksploziju koja raspršuje materiju u svemir. Conseil je naveo da nova zvezda nije bila prisutna dan ranije na Badnje veče, što ukazuje da se ova eksplozija dogodila u nekom trenutku na Božić, bukvalno izrodivši potpuno novu zvezdu.

Udar komete u Jupiter i video snimak amatera 2016. godine

Iako je naučnicima i etabliranim astronomima poznato da Jupiter prima mnogo udara kometa i asteroida, kada su dva astronoma amatera uspela da snime video događaja koji se desio, to im je dalo više podataka kako bi mogli da proučavaju ove pojave. Jedan video je snimljen iz Irske, a drugi iz Austrije, i brzo su postavljeni na You Tube da ih svi vide. Naučnici su ponovo hvalili dvojicu astronoma amatera za njihovo otkriće. Amaterska pomoć u praćenju noćnog neba je neprocenjiva u sticanju znanja o univerzumu.