Skip to main content

Nacionalni park Dolina cveća je skriveni dragulj Himalaja. Bogat je raznovrsnim retkim biljkama i životinjama.

Nacionalni park Dolina cveća je indijski nacionalni park od 1982. godine, smešten visoko u zapadnim Himalajima. Park se prostire na površini od 87,50 kvadratnih kilometara. Dolina cveća je ubeležena u hinduističku mitologiju. Stekla je međunarodnu popularnost tokom prošlog veka, skrenuvši svetsku pažnju radom Franka S. Smajta.

Flora i fauna Doline cveća

Dom raznih ugroženih biljaka i lekovitih biljaka, region predstavlja najbolji primer biogeografske zone Zapadnih Himalaja. Većinu cveća predstavljaju orhideje, mak, primule, neven, tratinčice i anemone, kao i alpske šume breze i rododendrona.

Bogato raznoliko područje služi kao dom za retke i ugrožene životinje, uključujući azijskog crnog medveda, snežnog leoparda, smeđeg medveda, plave ovce, tahra, mošusnog jelena, crvene lisice, langura, pike (zeca miša) i velikog broja leptira. Među važnim pticama i fazanima su himalajski orao, beloglavi sup, snežna jarebica, himalajski snežni petao, himalajski monal, snežni golub i jastreb. Region se nalazi unutar endemskog područja za ptice zapadnih Himalaja.

Indijska vlada zabranila je naselja i ispašu životinja u parku. Otvoren je samo od juna do oktobra zbog velikih snežnih padavina. Blagi pejzaž Nacionalnog parka Dolina cveća upotpunjuje krševitu planinsku divljinu Nacionalnog parka Nanda Devi. Oni zajedno obuhvataju jedinstvenu prelaznu zonu između planinskih lanaca Zanskara i Velikih Himalaja. Park je stekao slavu zbog svojih livada endemskog alpskog cveća i izuzetne prirodne lepote. UNESKO je proglasio Nacionalni park Dolina cveća za svetsku baštinu zajedno sa Nacionalnim parkom Nanda Devi.

Nešto više o Dolini cveća i kako doći do nje

Republika Indija proglasila je Dolinu cveća nacionalnim parkom 1982. Taj deo Utarakhanda, u gornjem toku Garvala, pokazao se nepristupačnim tokom većeg dela godine. Područje leži na lancu Zanskar na Himalajima, a najviša tačka u nacionalnom parku je Gauri Parbat na 6.719 metara nadmorske visine.

Da biste došli do Doline cveća, potrebno je pešačenje od oko 17 kilometara. Najbliži veći grad je Džošimat u Garvalu, koji ima pogodne putne veze sa železničkim stanicama kao što su Hardvar i Dehradun, oba na oko 270 kilometara od Džošimata.

Od Džošimata se može unajmiti vozilo koje će vas odvesti do 17 kilometara od parka, do naselja Gobindhat. Put od Džošimata do Doline cveća ide glavnim putem za Badrinat, otprilike na sredini ovog puta, manji put se odvaja do Gobindgata, glavnog puta za dolinu. Od Gobindhata, staza od 14 kilometara (8,7 milja) dovodi planinare do malog naselja Ghangaria. Dolina cveća je oko 2,5 kilometra od ovog sela.

Ko je prvi opisao ovu dolinu

Frenk S. Smajt, planinar, istraživač i botaničar predstavio je ovu dolinu svetu kao Dolinu cveća. 1937. kampovao je u dolini nekoliko nedelja i obavio vredan istraživački rad. Smajt je autor knjige pod nazivom „Dolina cveća“ koja je otkrila lepotu i cvetni sjaj doline i tako otvorila vrata ovog zelenog dragulja ljubiteljima prirode širom sveta.