Skip to main content

Dolina Karakir (Wadi Qaraqir)- takođe poznata kao dolina Disah – je kanjon dugačak 15 kilometara koji prolazi kroz Džebel Karakir, masiv peščara koji leži oko 80 kilometara južno od grada Tabuka, i istovremeno predstavlja njegovu oazu.

Ovo prirodno čudo je dugo vremena bilo dobro čuvana tajna među istraživačima. Pre nego što je izgrađen put koji vodi do obližnjeg grada Disaha, i satelitski snimci postali dostupni javnosti, bilo je otežano pronalaženje i dolazak do njega. Danas postoje dva puta koja vode do svakog ulaza u dolinu i ovo čudo prirode postalo je jedno od mesta koja morate videti u Saudijskoj Arabiji.

Prva upečatljiva karakteristika ove doline su njene dimenzije: na istočnom ulazu u kanjon bočne litice su više od 100 metara… ali na zapadnom ulazu jaz između dna doline i najviših litica dostiže čak 500 metara! Upravo tamo, sa masivnih stenovitih vrhova, koji se nalaze sa obe strane kanjona, može se diviti najdramatičnijim pejzažima ovog magičnog mesta.

Druga – i najneočekivanija – neverovatna karakteristika Vadi Karakira je vodeni tok koji prolazi kroz zapadni deo kanjona prema gradu Disahu.

Putnik koji istražuje dolinu Karakir sa istočnog ulaza naći će obilne palme koje prirodno rastu duž korita doline. Ali negde na pola puta kroz kanjon, podzemna voda se puni tokom cele godine. Kao rezultat toga, u dolini se nalazi oaza, bujna vegetacija sačinjena od 3 metra visoke trave, brojnih palmi i žbunja, koje buja između veličanstvenih litica kanjona.

Kako posetiti dolinu Karakir

Lokacija obližnjeg grada Al-Dissa je dostupna na Google mapama. Potrebno je oko 2,5 sata da se stigne od Tabuka i samo još pet minuta da se prodje kroz zapadni ulaz u dolinu Karakir, idući dalje na istok. Tada put prestaje među palmama, tako da ne prolazi kroz celu dolinu. Kako su neki delovi korita doline napravljeni od mekog peska, a drugi su poplavljeni rekom, nije moguće dalje istraživati bez odgovarajućeg vozila.