Skip to main content

Kecalkoatl je pterosaurus koji je živeo pre otprilike 70 miliona do 65 miliona godina tokom perioda kasne krede.

O Kecalkoatlu

Prvi put je otkriven tokom 1970-ih, a ime mu je dao Daglas A. Loson 1975. Ime je dobio po mitskom mezoameričkom bogu pernate zmije po imenu Kecalkoatl.

Ako postoji jedna stvar koju biste prvo primetili na slikama Kecalkoatla, to je činjenica da je ovo bio jedan ogroman leteći reptil. Bio je dugačak otprilike 6 metara, imao je raspon krila od 12 metara i verovatno je težio preko 100 kg. Raspon krila mu je bio 3 puta veći od velikog belog pelikana. Na sreću, ljudi u to vreme nisu postojali, jer da jesu, onda bi ove životinje verovatno bile dovoljno velike da ponesu jednog čoveka.

Jedna od najfascinantnijih činjenica o Kecalkoatlu je da možda nije mogao da leti. Paleontolozi su analizirali fosile ovog pterosaurusa i mnogi od njih veruju da nije mogao da leti već da se lansira sa litica i klizi. Neki naučnici ne veruju da je mogao učiniti i toliko. Oni nagađaju da je Kecalkoatl možda ostajao na zemlji i koristio svoja krila za podršku. Međutim, ako je to tačno, zašto su onda zadržali svoja ogromna krila?

Još jedna zanimljiva činjenica je da ako je klizio, a ne leteo, onda je najverovatnije mogao da dostigne visinu od oko 3.500 metara i možda se spustao brzinom od oko 160 kilometara na sat. To bi zasigurno bio prizor za videti.