Skip to main content

Vijetnamske mahovinaste žabe su pravi majstori kamuflaže koji su tehniku prikrivanja doveli gotovo do savršenstva.

Neke informacije o vijetnamskim mahovinastim žabama:

 

Fizički opis

Vijetnamske mahovinaste žabe u velikoj meri podsećaju na gomilu mahovine zahvaljujući svojoj zelenoj boji, crnim mrljama i vidljivim tuberkulama i bodljama. Kriju se u bazenima vode u pukotinama stena, a samo im oči vire kako bi budno motrile na svoju okolinu. Kao rezultat toga, gotovo ih je nemoguće uočiti dok mirno sede. Ove žabe gatalinke imaju lepljive jastučiće na prstima i mogu da skaču.

Vijetnamska mahovinasta žaba naraste 7 do 8 centimetara, a mužjaci imaju tendenciju da budu manji i tanji od ženki.

Životne navike

Kao što joj ime govori, vijetnamska mahovinasta žaba živi u Vijetnamu; posebno u severnom Vijetnamu, regionu definisanom krečnjačkim liticama i zimzelenim kišnim šumama.

Vijetnamske mahovinaste žabe nalaze se u poplavljenim pećinama i na obalama stenovitih planinskih potoka na nadmorskoj visini od 700 do 1.000 metara. Ova poluvodena vrsta provodi veći deo vremena skrivajući se u vodi ispod kamenja i plutajućih biljaka. Takođe imaju običaj da se zakače za pukotine na stenama, izgledajući kao mahovina.

Kada je u pitanju hrana, mahovinaste žabe love velike insekte kao što su cvrčci i bubašvabe, a takodje se hrane i glistama.

Vijetnamske mahovinaste žabe spavaju danju, a aktivne su noću.

Što se tiče dužine života, tačan podatak nije poznat ali se pretpostavlja da njihov životni vek iznosi oko deset godina.

Reprodukcija i razvoj

Vijetnamske mahovinaste žabe se razmnožavaju u stenovitim šupljinama gde je voda poplavila pod. Osam do deset jaja se deponuje u grupama iznad vode da bi se zaštitilo od vodenih predatora. Jaja se izlegu za sedam do 14 dana, a tek izlegnuti punoglavci padaju u vodu direktno ispod njih. Metamorfoza od punoglavca do žabe traje oko tri meseca.

Takodje, još jedna važna odlika za kamufliranje ovih žaba je da kad se osete ugroženim, one se momentalno sklupčaju i prave se mrtve. A, s obzirom da izgledaju kao mahovine ni najoštrije oko tada ne može prepoznati da se radi o živim stvorenjima.