Skip to main content

Jezero, koje leti dobija izgled šara pegavog leoparda, nalazi se u kanadskoj dolini Okanagan. To je jedno od izuzetnih svetskih čuda i naziva se „najmagičnijim mestom u Kanadi“.

Prvobitno izgleda kao druga jezera, ali u letnjim mesecima kada većina vode ispari, ostaju stotine šarenih pega koje su ustvari bazeni bogati solju. Ovi bazeni sadrže različite minerale žute i plave boje. Samo minimalni život opstaje zbog izuzetne slanosti jezera.

Ovo jezero nema samo izvanredne fizičke karakteristike, već je i veoma važno istorijsko i duhovno mesto za lokalno domorodačko stanovništvo.

Formiranje boja i pega

Podzemne vode, padanje snega i kiše pune ove bazene. Međutim, kada je vreme vruće i suvo u letnjim mesecima, većina vode isparava i ostavlja obojene bazene odvojene mineralima. Obojeni bazeni su različite mineralne koncentracije jedinjenja kao što su kalcijum, natrijum sulfat i magnezijum sulfat. Njegove različite boje su zato što sadrži niz različitih minerala. Sadrži 8 različitih minerala, izuzetno niske količine srebra i titanijuma. Procenjuje se da oko 400 slanih bazena bogatih sulfatima, magnezijumom, titanijumom, natrijumom i drugim mineralima krasi ovo jezero tokom letnjih meseci. Magnezijum sulfat, koji kristališe leti, daje važan doprinos boji pega. Tokom leta, minerali koji su ostali u jezeru se stvrdnu, formirajući prirodnu „barijeru“ oko i između pega.

Istorija

Prvi narodi doline Okanagan prvobitno su ga zvali Kliluk. Kliluk, pegavo jezero, ovde je vekovima poštovano kao lekovito. Tokom Prvog svetskog rata, minerali u ovom jezeru korišćeni su kao potrebna municija. Kažu da je stara verzija izgledala još privlačnije od sadašnje.