Skip to main content

Na jugozapadnom delu zadivljujućeg ostrva Mauricijus, nalazi se prizor koji oduzima dah i koji kao da prkosi zakonima fizike. Ovde ćemo pokušati da objasnimo fenomen podvodnog vodopada.

Dakle, kao prvo, ovde bi trebalo da budemo otvoreni i pošteni i da vas obavestimo da to zapravo nije vodopad koji teče ispod okeana, već spektakularna optička iluzija koja se može objasniti fascinantnom geološkom istorijom Indijskog okeana.

Geološka istorija Mauricijusa i okoline

Mauricijus je relativno mlado ostrvo u poređenju sa većim delom sveta i formirano je pre oko 8 miliona godina (poredjenja radi, sama Zemlja je 500 puta starija – oko 4,6 milijardi godina). Vulkanska aktivnost ispod okeana bila je uzrok formiranja ostrva zajedno sa drugim ostrvima poput ostrva La Reunion.

Ova grupa ostrva sada se nalazi na onome što je poznato kao podmorska visoravan ili okeanski sprud. Ovaj sprud nije dublji od 150 metara ispod nivoa mora i najveći je te vrste na svetu. Međutim, ivica ovog spruda se spušta i uranja na dubinu od preko 4000 metara u provaliju. Proces koji vidite na ovim neverovatnim slikama nije sama voda koja pada, već pesak sa prelepih plaža Mauricijusa koji okeanske struje potiskuju sa visoravni.

Prirodni fenomen zvani “7 boja tla”

Na obali Mauricijusa na jednom mestu pred vašim očima ukazaće se dine na kojima ćete jasno razaznati 7 boja: braon, crvena, ljubičasta, purpurna, plava, žuta i zelena. I ne, to nije optička varka!  Nijanse boja koje ljudsko oko registruje zavise od doba dana i ugla pod kojim dopiru sunčevi zraci.

Fenomen “7 boja tla”:

Prizor podvodnog vodopada je vidljiv samo iz helikoptera

Dok ovu neverovatnu iluziju možete videti samo sa neba, iz hidroaviona, ovo nije jedino čudo ovog dela Mauricijusa koje su nam pružili vulkani prošlosti. Od vrha planine Le Morne, visoko iznad obala, do cvetnih koralnih grebena u blizini samog vodopada, postoji mnoštvo zapanjujućih prirodnih znamenitosti koje možete istražiti.

Podvodni vodopad je vidljiv na Google Earth-u, a svako ko želi da se divi ovom čudu svojim očima može da rezerviše obilazak helikopterom na jednom od heliodroma na ostrvu. Pejzaž je zaista fantastičan, ne samo zbog ovog hipnotičkog fenomena, već i zbog neprocenjive lepote ovdašnjih predela koji zaslužuju da se vide bar jednom u životu.