Skip to main content

Kada se pun Mesec pojavi na najbližoj tački Zemlji tokom njene orbite, on izgleda veći i svetliji, postajući ono što je opšte poznato kao “supermesec”.

O supermesecu se često svedoči kao mnogo većem i svetlijem od Meseca bilo koje druge noći – a za to postoji jednostavno objašnjenje.

Iluzija o veličini meseca

U svojoj orbiti, Mesec se kreće između oko 360.000 i 400.000 kilometara od naše planete. Perigej je tačka u kojoj je Mesec najbliži Zemlji. Kada je Mesec u ovoj tački, čini se oko 14% veći od punog Meseca. Kada je na najdaljoj tački, u apogeju – Mesec se ponekad naziva “mikromesec”. To nije bas mnogo, zapravo, i sumnjivo je da ima veliku razliku u tome kako izgleda, ali natera ljude da gledaju u Mesec i razmišljaju o njemu. Može biti da kada je blizu horizonta postoje objekti, poput drveća i zgrada, sa kojima se može uporediti po veličini, dok na sredini neba nema tačaka poređenja, zbog čega izgleda manje.

Ekstra svetao

Supermeseci bacaju oko 30% više svetlosti na planetu nego kada je Mesec u najslabijem stanju. To je zato što što je bliže, više sunčevih zraka koji se odbijaju od površine Meseca stižu do Zemlje.

Ponekad se puni meseci poklapaju sa mesecom koji prolazi posebno blizu Zemlje. Kada se to dogodi, to rezultira posebno spektakularnim supermesecom. Onaj od 14. novembra 2016. bio je najbliži od 26. januara 1948. Neće biti pobeđen do 25. novembra 2034. godine. Najbliži supermesec u ovom veku dogodiće se 6. decembra 2052.

Pun mesec se javlja jednom u svakom lunarnom ciklusu, koji traje 29,5 dana. Ali nije svaki pun mesec supermesec – obično postoje samo tri ili četiri supermeseca u godini. Između 2020. i 2025. godine biće četiri svake godine.

Da li supermeseci izazivaju prirodne katastrofe?

Plime u okeanu su uzrokovane gravitacionim silama i Sunca i Meseca. Neke teorije sugerišu da supermeseci mogu izazvati dramatične prirodne događaje, kao što su masivni zemljotresi i vulkanske erupcije.

Naucnici se ne slazu, izgleda da nema osnova da se misli da je to slučaj. Prirodne katastrofe nisu češće kada postoji supermesec nego kada ga nema.