Skip to main content

Egipatska kraljica poznata po svojoj lepoti, Nefertiti je vladala zajedno sa svojim mužem, faraonom Ehnatonom, sredinom 1300-ih p.n.e.

Ko je bila Nefertiti?

Nefertiti, čije ime znači „došla je lepa žena“, bila je egipatska kraljica i žena faraona Ehnatona tokom 14. veka p.n.e. Ona i njen muž uspostavili su kult Atona, boga sunca, i promovisali egipatska umetnička dela koja su se radikalno razlikovala od njihovih preteča. Bista Nefertiti je jedan od najznačajnijih simbola Egipta.

Misteriozno poreklo

Malo se zna o poreklu Nefertiti, ali njeno nasleđe lepote i moći i danas intrigira naučnike. Neki dokazi sugerišu da je ona poticala iz grada Ahmima i da je ćerka ili nećaka visokog zvaničnika po imenu Aj. Druge teorije sugerišu da je rođena u stranoj zemlji, verovatno Siriji.

Obožavanje Boga Sunca

Nefertiti i faraon su uzeli aktivnu ulogu u uspostavljanju Atonovog kulta, religiozne mitologije koja je definisala Atona, boga sunca, kao najvažnijeg boga i jedinog dostojnog obožavanja u egipatskom politeističkom kanonu. Amenhotep IV je promenio ime u Ehnaton (koga u nekim referencama takođe nazivaju „Akenhaten“) da bi odao počast božanstvu. Veruje se da su kralj i kraljica bili sveštenici i da su samo preko njih obični građani mogli da dobiju pristup Atonu. Kraljevska porodica je živela u izgrađenom gradu zvanom Akhetaton — onome koji je sada poznat kao el-Amarna — namenjenom odavanju počasti svom bogu. U gradu je bilo nekoliko hramova na otvorenom, a u centru je stajala palata.

Nefertiti je bila možda jedna od najmoćnijih žena koje su ikada vladale. Njen muž se potrudio da je prikaže kao ravnopravnu. Na nekoliko reljefa prikazana je kako nosi krunu faraona ili kako u borbi ubija svoje neprijatelje. Ali uprkos ovoj velikoj moći, Nefertiti se potpuno gubi trag posle 12 godina. Razlog njenog nestanka je nepoznat. Neki naučnici veruju da je umrla, dok drugi spekulišu da je uzdignuta do statusa ko-regenta — jednake moći kao faraon — i počela da se oblači kao muškarac.

Pronadjena grobnica Nefertiti?

U avgustu 2015, britanski arheolog Nikolas Rivs došao je do otkrića koje bi jednom zauvek moglo da otkrije misterije Nefertiti. Dok je proučavao skenirane snimke Tutankamonove grobnice, za koga se smatra da je kraljičin sin, primetio je neke zidne oznake koje bi mogle ukazivati na skrivena vrata. Ova činjenica i druge strukturalne anomalije sugerišu da bi tamo mogla biti još jedna odaja, a Rivs je pretpostavio da bi to mogla biti Nefertitina grobnica koja je odavno nestala. Ako se ovo pokaže tačnim, to bi bilo zapanjujuće arheološko otkriće i najznačajnije za egiptologiju još od 1922. kada je Hauard Karter otkrio Tutankamonovu grobnicu.