Skip to main content

Američki Stounhendž, kako ga još nazivaju, nalazi se u okrugu Elbert, u državi Džordžija. Podignut je 1980. godine, a do danas još uvek nije poznato ko ga je zaista sagradio.

Na neplodnom polju u Džordžiji, SAD, pet granitnih ploča se uzdižu u obliku zvezde. Svaka od njih je teška preko 20 tona, a povrh njih se nalazi završni kamen. Niko ne zna tačno zašto su tamo postavljeni, ali je popularno mišljenje da je njihova svrha da vode čovečanstvo nakon predviđenog apokaliptičnog događaja koji će doći u ne tako dalekoj budućnosti. Ogromni blokovi šalju poruku svetu na osam različitih aktuelnih jezika, kao i na četiri izumrla (na primer, starogrčki i egipatski hijeroglifi). Deset smernica zapisanih na njima zbunjuje ljude širom sveta svojim opisima koji se kreću od realnih, preko utopijskih do satanskih i čudnih. Ali bez obzira na njihovu prirodu, ovih deset zapovesti definitivno navode na razmišljanje.

Deset zapovesti glase ovako:

1. Održavajte čovečanstvo ispod 500.000.000 jedinki i budite u večnoj ravnoteži sa prirodom.
2. Sprovodite reprodukciju mudro – poboljšavajući kondiciju i raznolikost.
3. Ujedinite čovečanstvo novim živim jezikom.
4. Vladajte strašću, verom, tradicijom i svim stvarima razumno.
5. Zaštitite ljude i nacije poštenim zakonima i pravednim sudovima.
6. Neka sve nacije vladaju interno rešavajući spoljne sporove na sudu za svetski poredak.
7. Izbegavajte sitne zakone i beskorisne službenike.
8. Uskladite lična prava sa društvenim obavezama.
9. Cenite istinu, lepotu, ljubav i traženje harmonije sa beskonačnim.
10. Ne budite “rak na Zemlji”, ostavite mesta za prirodu.

Ko god je napravio ove ploče, znao je šta radi: one stoje uspravno, čvrste su i izdržaće vekove uz minimalna oštećenja. Takođe imaju izvanredan skup drugih karakteristika. Na primer, imaju ugrađeni kanal koji ukazuje na nebeski pol, horizontalni prorez koji prikazuje godišnje kretanje sunca, kao i sistem koji prikazuje  podne tokom cele godine. Ali zašto imaju ove karakteristike, a nedostaju druge koje bi očigledno bile korisnije za ošamućene preživele nakon katastrofe, još uvek je misterija.

Sve je počelo u petak juna 1979. Elegantno obučen sedokosi čovek pojavio se u okrugu Elbert i predstavio se kao RC Christian – što se odnosi na Christian Rosenkreuz – ili Christian Rose Cross na engleskom, i rekao da predstavlja malu grupu lojalnih Amerikanaca. Inače stvarni Rozenkrojc je legendarni osnivač reda Ružinog krsta iz 17. veka, koji je ubrzo postao jedna od najvažnijih i najmisterioznijih ličnosti svog vremena, mešanjem hrišćanstva sa nekim ezoterijskim učenjima arapskih i persijskih mudraca. R. C. Kristijan je priznao da ovo nije njegovo pravo ime, ali je odbio da otkrije bilo šta o svom identitetu.

Džo Fendli, predsednik kompanije specijalizovane za građevine od granita, nije previše mario za ovo – odnosno, sve dok nije saznao kakav spomenik R. C. Christian ima na umu.
On je objasnio je da će to biti kompas, kalendar i sat i da će na njemu biti ugraviran jedan set „vodiča“ napisanih na 8 svetskih jezika. Fendli je verovao da ima posla sa ludim čovekom i želeo je da ga se otarasi, pa je objasnio da će biti potreban veliki broj alata i mašina, ali Kristijan je samo klimnuo glavom. Zatim je naveo cenu nekoliko puta veću od stvarne, ali je Kristijan opet delovao ravnodušno, pa ga je Fendli poslao Vajatu Martinu, predsedniku banke Granite City. Martin je verovatno jedan od ljudi koji su se najviše viđali i razgovarali sa tajanstvenim čovekom.

Astronomske specifikacije su bile neverovatno složene, pa je građevinska kompanija morala da angažuje pomoć astronoma sa Univerziteta Džordžije. Kompleks označava dan u godini, ravnodnevice i solsticije, između ostalog. Ali njegova glavna karakteristika je 10 vodiča ugraviranih na nekoliko jezika.