Skip to main content

Sazveždje Orion smatra se najlepšim sazveždjem zimskog neba ali ga možemo posmatrati do kraja aprila. Njeogve sjajne zvezde ga čine posebnim i primetnim, kao i veliki deo neba koji ono zauzima.

Sazvežđe Orion je jedno od najpoznatijih

Zvezde sazvežđa su samo naizgled zajedno. U stvarnosti, oni mogu biti udaljeni hiljadama svetlosnih godina jedno od drugog, iako se na noćnom nebu čini da formiraju figure kao što su škorpion, lav, bik ili pojas nebeskog lovca (Oriona). U Odiseji (9. vek pre nove ere) Homer pominje sazvežđe Orion. U grčkoj mitologiji, Orion, veliki lovac, sin Posejdona (Boga mora) i Eurijale, bio je poznat po tome što je oslobodio svet zveri. Govorilo se da je bio toliko visok da je čak mogao da hoda preko mora po morskom dnu, a da ne izgubi oslonac.

Međutim, njegova moć, ponos i oholost, učinili su ga uobraženim bićem koje je tvrdilo da ga niko ne može pobediti. Takva arogancija izazvala je gnev boginje Here, koja je naredila Škorpionu da ga ugrize za petu kako bi ga nasmrt ranio. Škorpion ga je ugrizao, a Orion ga je ubio toljagom. Od tada su obojica neprijatelji i zauzimaju dijametralno suprotne pozicije u nebeskom svodu.

Zvezda Betelgeze najveća

Betelgeze je velika crvena zvezda u sazvežđu Orion. To je 10. najsjajnija zvezda na nebu, crveni superdžin. Karakteristična boja ove zvezde potiče od niskih temperatura njene spoljašnjosti (oko 3.000º Kelvina) i pokazuje da je zvezda već potrošila većinu nuklearnog goriva koje joj daje energiju (fuzija vodonika).

Betelgeze je džinovska zvezda, zbog čega je njen sjaj tako visok iako je na relativno niskoj temperaturi. Betelgeze je bila prva zvezda čiji se prečnik mogao precizno izmeriti interferometrijskim tehnikama, jer je promenljiv i osciluje između 290 i 480 miliona km. U svojoj maksimalnoj veličini, zvezda bi se protezala izvan orbite Marsa. Njena masa je 20 puta veća od mase Sunca, iako je njena veličina 40 miliona puta veća od veličine Sunca.

Zvezda Rigel najsjajnija

Betelgeze, nije najsjajnija zvezda Orionovog sazvezdja. Čast da bude najsjajnija zvezda u sazvežđu ima Rigel. Rigel je najsjajnija zvezda u sazvežđu Orion i sedma najsjajnija zvezda na nebu. Nalazi se na navodnom levom stopalu figure lovca Oriona, koju formiraju zvezde sazvežđa. Nalazi se na udaljenosti od oko 773 svetlosne godine od Zemlje, sa približnom osvetljenošću koja je 40.000 puta veća od Sunčeve. Rigel je klasifikovan kao plavičasto-beli superdžin.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]