Skip to main content

Da biste ovu galaksiju videli golim okom neće vam biti potrebno previše truda, naravno ukoliko znate gde da gledate. A ako ste na nekom mestu van grada gde nemate gradska svetla ni drugo svetlosno zagađenje, začudićete se kako se dobro ovaj magličasti nebeski objekat vidi.

Iako je po dimenzijama najveća u lokalnom galaktičkom jatu, ona nije i najmasivnija. U tom jatu galaksija druga po veličini je naš Mlečni put. Pa iako Andromeda ima znatno više zvezda, ona ima manju masu od Mlečnog puta. To je zbog toga što, kako izgleda, Mlečni put ima puno više tamne materije od Andromede. Pošto Mlečni put ne možemo da vidimo od spolja, jer smo mi sami njegov deo, onda astronomi posmatraju Andromedu kako bi ponešto zaključili i o našoj sopstvenoj galaksiji, Mlečnom putu.

 „Proždrljiva” Andromeda

Andromeda, galaksija najbliža Mlečnom putu kome pripada i planeta Zemlja, ubrzano se povećava “gutajući” susedne male galaksije, objavio je međunarodni naučni tim predvođen kanadskim astronomom Alanom Mekonahijem. Mekonahi iz Hercbergovog instituta za astrofiziku, u Britanskoj Kolumbiji, i njegove kolege iz još pet zemalja zaključili su da Andromeda svojom snažnom gravitacijom privlači i “otima” milione zvezda od susedne, manje galaksije zvane Trougao. Te da bi, u veoma dalekoj budućnosti izraženoj u milijardama godina, mogla potpuno da “proguta” galaksiju Trougao.

Do otkrića o “nezasitoj” Andromedi naučnici su došli posmatrajući kosmički prostor prečnika od oko milion svetlosnih godina oko nje. Posmatranjem Andromede potvrđena je i sumnja da se velike galaksije uvećavaju privlačeći i apsorbujući manje, te da je kosmički prostor oko galaksija giganata ispunjen “fosilnim” ostacima manjih galaksija koje su skoro u potpunosti apsorbovane.

Astronomi smatraju da je i naša galaksija, Mlečni put, sklona “kanibalizmu”, i da je i ona u prošlosti progutala manje galaksije, i tako postala bogatija zvezdama, gasovima i ostalim sadžajima od kojih su galaksije sastavljene, a samim tim Mlečni put postao je veći i masivniji. Medjutim, isto tako, naučnici predvidjaju da će Andromeda jednom u dalekoj budućnosti progutati i Mlečni put.